avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se poate indeparta o persoana care indeplineste ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se poate indeparta o persoana care indeplineste functia de administrator. fara a avea un contract si neremunerat si care sustine ca este cadru militar (pompier din cate am auzit ?)

La administratia scarii in care locuiesc, banii sunt incasati de catre o persoana care este cadru militar (pompier) incepand cu anul 2013.
Inainte acesta a indeplinit functia de Presedinte al asociatiei de locatari din scara unde locuiesc, iar dupa 2013, a umblat din usa in usa si a inmanat fiecarui locatar o hartie care continea asa numite nereguli si incalcari ale fostului administrator, cerand fiecarui locatar sa o citeasca si dupa o saptamana a revenit cu un tabel in care cerea fiecaruia sa semneze daca este de acord ca acesta sa fie indepartat in cadrul unei sedinte a locatarilor . La sedinta a vorbit numai el expunand greselile cu care il invinuia pe fostul administrator si a cerut locatarilor sa realeaga un nou administrator si pentru ca nimeni nu s-a oferit, presedintele asociatiei ales tot la propunerea lui, l-a numit pe el ca sa indeplineasca aceasta functie chipurile provizoriu, insa din anul 2013 si pana acum nimeni nu a cerut sa fie indepartat sau sa fie numit un nou administrator.
In plus, din anul 2015 si pana in prezent, nu s-a mai organizat nici o sedinta a asociatiei de locatari asa cum prevede legea asociatiilor care spune sa trebuie sa se organizeze in fiecare an cel putin o sedinta a asociatiei de locatari, in primul semestru al anului.
Aceasta persoana sustine ca nu are un contract incheiat cu asociatia si ca indeplineste acesta munca benevol, fara a fi remunerat. Desi legea nu-i permite sa incaseze bani sau sa taie chitanta semnata de el, chiar daca nu este remunerat.
In plus vorbeste respingator si refuza sa dea unele explicatii cand i se cer, legate de probleme cum ar fi : de ce nu merge caldura si nu avem apa calda. Imi raspunde sa ma interesez singura intrand pe site-ul Radet-ului, si daca imi aduce la cunostinta ca am vreo reclamatie de la un vecin, refuza sa imi spuna cine este acesl vecin, avand in vedere ca la mine personal nu a venit nimeni sa mi se planga de nimic.
Va rog sa imi spuneti cum il pot indeparta, avand in vedere ca este sustinut de presedintele asociatiei si de catre membrii din Consiliul administrativ, acestia fiind prieteni, iar majoritatea locatarilor sunt indiferenti si nepasatori ?
Cel mai recent răspuns: Lu Adriana , utilizator 16:05, 25 Martie 2019
Buna ziua!
Destul de greu dar nu imposibil de indepartat.
Acest asa zis administrator detine atestatul in baza caruia poate ocupa aceasta functie?
Puteti cere, in baza legii 196/2018, acces la toate informatiile asociatiei si vedeti apoi de ce va puteti lega pentru ai actiona in instanta, presupunand ca prin plangere la primarie, compartimentul specializat, nu rezolvati nimic.
Ca idee, administratorul nu este obligat sa dea explicatii proprietarilor, nu intra in atributiile lui - vedeti art 66 L196/2018.

Daca dvs (si ceilalti proprietari) considerati ca respectivul nu e administrator, nu e casier, de ce ii dati banii pentru intretinere?!

Administratorul se poate schimba/numi in conditiile
Art 53
Adunarea generală a proprietarilor membri ai asociației de proprietari are următoarele atribuții:
k) mandatează președintele și comitetul executiv pentru angajarea și eliberarea din funcție a administratorului, [...]


Pentru convocarea AG puteti face precum se specifica la pct b):
Articolul 47
(3) Adunarea generală ordinară se convoacă de către:
a) președintele asociației de proprietari sau comitetul executiv;
b) cel puțin 20% din numărul proprietarilor membri ai asociației de proprietari.


Problema este ca inca nu exista pe planeta asta niciun administrator autorizat in conditiile L196/2018. Mai trebuie sa asteptati cateva luni pana vor apare administratori de condominiu autorizati.
1-
a cerut locatarilor sa realeaga un nou administrator

Administratorul de imobil fie persoana fizica sau juridica se angajeaza nu se alege
2-Aspectul ca din 2015 nu a mai fost convocata adunare generala atesta dezinteresul demonstrat atat de echipa mangeriala cat si de catre proprietarii din condominiu
Daca nu a mai fost convocata adunare generala cine a dispus acordarea de indemnizatii,salarii,
cum s-a facut descarcarea de gestiune,etc,etc ??
3-
Aceasta persoana sustine ca nu are un contract incheiat cu asociatia si ca indeplineste acesta munca benevol, fara a fi remunerat.

Concret ce presteaza aceasta persoana,deoarece sunt responsabilitati diferite in cazul administratorului de imobil si casierului
Exercitarea responsabilitatii de administrator de imobile se poate realiza numai de catre persoane detinatoare de atestat profesional ,care detin incheiat CIM cu asociatia de proprietari
Legea nr 196/2018 prevede fara exceptie conditiile in care se poate exercita responsabilitatea de administrator de imobile
Nu exista varianta exercitarii responsabilitatii de administartor de imobile in lipsa unui raport juridic incheiat intre prestator si beneficiar si in sistem benevol
Sesizati oficial problemele cu care va confruntati la serviciul specializat din primarie care va verifica responsabil daca persoana care exercita responsabilitatea de administrator imobil detine documentele legale si intruneste conditiile legal prevazute
DIn cate am auzit, a urmat acel curs ! Insa nu stiu daca are acel atestat ! Avand o functie publica , are voie sa detina un astfel de atestat ?
Pompier nu inseamna neaparat ca detine o functie publica. Cititi L 188/1999.
Conditiile de obtinere a atestatului pe legea veche, atestate ce nu mai sunt valabile azi, le mai puteti gasi pe la primarii, de ex la PS1 --- [ link extern ]
Vedeti dvs ceva despre functie publica la conditiile de obtinere?

Alte discuții în legătură

Sedinta comitet executiv, schimbare presedinte si casier vicar vicar Buna ziua incerc sa va spun pe scurt povestea,in speranta ca voi primi niste raspunsuri sucinte si pertinente: S-a facut sedinta adunarii generale,la care ... (vezi toată discuția)
Convocator ședința adunarea generală a proprietarilor Dragos248 Dragos248 Buna ziua, convocatorul ședinței de adunare generală a proprietarilor a fost transmis via mediu informare Watap, pe grupul blocului din asociația de ... (vezi toată discuția)
Demisie presedinte asociatie proprietari/numar minim membri conducere sorindoru sorindoru a) Sunt presedintele asociatiei de proprietari si doresc sa imi depun demisia. Am convocat sedinta generala cu acest subiect. Care sunt pasii pe care ... (vezi toată discuția)