Titularul plangerii poate fi atat persoana vatamata (personal sau prin mandatar cu procura speciala), cat si substitutul procesual, cat si reprezentantul legal pentru persoana lipsita de capacitate de exercitiu.
In privinta denuntului, nu se aplica regula de mai sus, pentru ca titularul sesizarii facuta prin denunt nu este victima a infractiunii si in acest caz, denuntul trebuie facut personal, nu si prin alte persoane.
Mulțumesc pentru răspuns. Totuși, art 290 CPP zice „Denunţul se poate face numai personal, dispoziţiile art. 289 alin. (2), (4)-(6) şi (8)-(10) aplicându-se în mod corespunzător.”
Acel (2) cere niște date, inclusiv „calitatea”. Atunci, trebuie scris într-un denunț: „în calitate de denunțător”?
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Acel alin.(2) al art.289 trebuie citit impreuna cu alin.(2) al art.290 si cu alin.(3) teza I al art.289 Cpp, asa incat din coroborarea acestora reiese ca denuntul nu se poate face prin mandatar, ci doar personal asa cum precizeaza in mod expres alin.(2) al art.290.
Alin.(2) al art.290 trebuie citit tot si nu doar ce este dupa virgula (,) respectiv „dispoziţiile art. 289 alin. (2), (4)-(6) şi (8)-(10) aplicându-se în mod corespunzător.”, adica disp. art. 289 alin. (2) se aplica cu derogarea de la art. 290 alin. (2).
In concluzie, in cuprinsul denuntului nu trebuie scris „formulat în calitate de denunțător”, ci „formulat personal”. Nu este atat de relevant modul in care sunt scrise acele cuvinte, cat mai ales modul concret al sesizarii, de pilda daca rezulta ca denuntul a fost facut de Popescu personal este suficient.