sunt angajata pe un post vacant in spital pana in martie 2010
sunt insarcinata insa pana acuma nu am depus la runos o adeverinta care sa precizeze acest lucru. Doresc sa stiu daca acuma in criza aceeasta e posibil sa reduca postul meu ? Iar daca depun adeverinta ca sunt insarcinata in a-4- a luna atunci ei nu au dreptul sa ma dea afara?
Ord. U. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, precizeaza ceea ce sustineti, deci aveti dreptate d-le @freeelis, dar redau ca sa inteleaga si user-ul carea initiat topic-ul:
Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonante de urgenta, termenii si expresiile de mai jos sunt definite dupa cum urmeaza:
protectia maternitatii este protectia sanatatii si/sau securitatii salariatelor gravide si/sau mame la locurile lor de munca;
locul de munca este zona delimiata în spatiu, în functie de specificul muncii, înzestrata cu mijloacele si cu materialele necesare muncii, în vederea realizarii unei operatii, lucrari sau pentru îndeplinirea unei activitati de catre unul ori mai multi executanti, cu pregatirea si îndemânarea lor, în conditii tehnice, organizatorice si de protectie a muncii corespunzatoare, din care se obtine un venit în baza unui raport de munca ori de serviciu cu un angajator;
- salariata gravida este femeia care anunta în scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa îi ateste aceasta stare;
salariata care a nascut recent este femeia care si-a reluat activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie si solicita angajatorului în scris masurile de protectie prevazute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a nascut;
salariata care alapteaza este femeia care, la reluarea activitatii dupa efectuarea concediului de lauzie, îsi alapteaza copilul si anunta angajatorul în scris cu privire la începutul si sfârsitul prezumat al perioadei de alaptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
dispensa pentru consultatii prenatale reprezinta un numar de ore libere platite salariatei de catre angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultatiilor si examenelor prenatale pe baza recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist;
concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mama are obligatia sa îl efectueze dupa nastere, în cadrul concediului pentru sarcina si lauzie cu durata totala de 126 de zile, de care beneficiaza salariatele în conditiile legii;
concediul de risc maternal este concediul de care beneficiaza salariatele prevazute la lit. c)-e) pentru protectia sanatatii si securitatii lor si/sau a fatului ori a copilului lor.
Art. 21. - (1) Este interzis angajatorului sa dispuna încetarea raporturilor de munca sau de serviciu în cazul:
salariatei prevazute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
.....
Art. 22. - (1) Salariatele prevazute la art. 21 alin. (1), ale caror raporturi de munca sau raporturi de serviciu au încetat din motive pe care le considera ca fiind legate de starea lor, au dreptul sa conteste decizia angajatorului la instanta judecatoreasca competenta, în termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia, conform legii.
(2) Actiunea în justitie a salariatei prevazute la alin. (1) este scutita de taxa judiciara de timbru si d timbru judiciar.
Vedeti ca ati omis o prevedere din aceasta Ordonanta... cea de la art.24 din care poate reiesi ca se poate concedia o astfel de persoana:
Art. 24. - (1) Angajatorul care a incetat raportul de munca sau de serviciu cu o salariata prevazuta la art. 21 are obligatia ca, in termen de 7 zile de la data comunicarii acestei decizii in scris catre salariata, sa transmita o copie a acestui document sindicatului sau reprezentantilor salariatilor din unitate, precum si inspectoratului teritorial de munca ori, dupa caz, Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.
(2) Copia deciziei se insoteste de copiile documentelor justificative pentru masura luata.
:)
Este singurul caz in care angajatorul poate inceta salariatei insarcinate contractul de munca, la data expirarii termenului pentru care acest contract a fost incheiat. Angajatorul poate prelungi contractul daca doreste acest lucru.
Daca exista stagiu de minim 12 luni din ultumele 24, angajata va fi preluata de somaj pana la data intrarii inconcediu pentru crestere si ingrijire copil.
Este important ca salariata sa anunte in scris angajatorul ca este insarcinata si sa ataseze adeverinta de la medic.
nikol.ilea, mai sunt si alte cazuri in care se poate inceta c.i.m. al unei persoane gravide .. acela nu este singurul caz pe care l-ati prezentat
Art.60 alin.2 C.mun. dispune ca se poate concedia o persoana gravida in cazul reorganizarii judiciare sau falimentului angajatorului.
Daca se va ajunge instanta , singura problema care se poate pune este notiunea de reorganizare judiciara ... pe aceasta sectiune am mai prezentat modul cum o instanta din tara a decis ca concediereaunei astfel de persoane este perfect legala daca s-a desfiintat postul in urma restructurarii activitatii:)
Salariata gravida
01oana78
buna ziua,
am o salariata gravida care toata luna iulie 2013 a absentat nemotivat de la serviciu. S-a reintors la serviciu pe 01.08 si de pe 06.08 a absentat ... (vezi toată discuția)