avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Polița de răspundere civilă profesională pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Polița de răspundere civilă profesională pentru administratorul asociației de proprietari: cum se procedează când asociația e administrată de o firmă?

Buna ziua.
Blocul nostru este administrat de o S.C. de administrare in domeniu. Reprezentantul legal al acesteia are deschis cont bancar de garantie in favoarea asociatiei. In contextul legii 196/2018 art. 68 administratorul trebuie sa incheie polita de raspundere civila profesionala.
Asadar, asociatia trebuie sa-i inchida contul bancar de garantie al reprezentantului societatii si sa astepte ca societatea de administrare sa incheie polita de asigurare?
Intr-o situatie nedorita in acest sens, cum isi recupereaza asociatia prejudiciul?
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Bloc Expert , Administrator imobile 21:15, 24 Martie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Suma despre care vorbiti se depune de catre administrator in contul as. prop.
In momentul in care pleaca, daca nu are "probleme", i se restituie integral suma respectiva.
Asadar asociatia detine controlul, ati inteles?
Dar care este temeiul legal al depunerii garantiei de catre administrator? Pentru cenzor exista dar pt administrator nu gasesc.

In legea veche, 230/2007, exista art 33 alin (3) - Candidații pentru funcția de administrator de imobile trebuie să prezinte [...] garanțiile [...] materiale [...] dar in L196/2018 unde scrie ceva cu acelasi efect?

In schimb, in legea noua scrie la art 67 alin (4) În cazul în care administratorul nu își îndeplinește obligațiile [...] asociația de proprietari [...] poate retrage din garanția administratorului o sumă de bani [...]
Care "garanția administratorului", constituita in baza carei obligatii legale?!
Cum se va calcula dobanda dacă in contul Asociației este depusă o garanție a adm. una a cenzorului iar a treia rulajul banilor din Asociație . Este normal ca după ani de zile acești bani generează dobandă și ca depunător am pretenția să primesc dobanda de la bancă după banii depuși care se află intr-un singur cont , iar dobanda se dă pe cont .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
CipM,
Asa este. Probabil ca chestiunea este lasata la latitudinea AG.
Aceasta L 196 este facuta la repezeala, copiata de pe nush-unde si are o multime de ciudatenii.
Nici daca la o as. proprietari se fabricau rachete, nu erau atatea reguli, restrictii, responsabilitati pentru conducerea as. prop., administratori si cenzori. Puteti lua ca exemplu ce-a mai tare institutie din tara si o sa observati diferenta.
Uitati-va la modul de convocare a membrilor la o AG, la modul de afisare a documentelor la avizier - despre ce vorbim? Nici pe vremea "epocii de aur", dar mai ales acum, nimeni nu a prevazut intr-un condominiu un mic spatiu cu dotari minimale in care o as. prop. sa-si desfasoare activitatea, si astia propun infiintarea de as. prop. la fiecare scara - daca se poate!
Noi stam intr-un fost "gunoier", fara sursa de apa, fara buda, fara nimic. Cu chiu cu vai am tras un cablu de alimentare cu energie electrica si la indemnul organelor de politie am pus gratii la usa de intrare ca altfel - noi nu raspundem... Serios?

BEN,
Despre ce dobanda vorbiti, la care banca? Dvs. nu ati observat ca daca ai depus 1000 lei, dupa doi-trei ani, in sold se mai regasesc doar 800? Pai in RO discutam de sistem bancar corect?
Daca discutam de dobanda negativa, inteleg, dupa cativa ani dumneata administratorule, cenzorule, mai vii cu bani de-acasa pentru a completa suma stabilita in AG....
Bineinteles ca este o bulibaseala ordonata cu acest calcul. Probabil ca aceasta suma poate fi depusa ca si titlu de depozit bancar, insa rezultatul o sa fie absolut la fel - dobanda negativa...
Ultima modificare: Duminică, 24 Martie 2019
Adam Grecu, utilizator
Spuneati in primul post ca aveti drept administrator o firma si ca aceasta a depus o garantie bancara in favoarea asociatiei.
Imi puteti spune, va rog, despre ce suma este vorba, pe ce baza a fost stabilita si in ce localitate sunteti?
Tare as vrea sa inteleg ratiunea pentru care o firma vine sa presteze niste servicii si tot ea mai pierde niste bani in depozite de garantie.

Alte discuții în legătură

Valoarea garantiei ContSters189595 ContSters189595 La ce valoare se ridica garantia pe care trebuie sa o depuna un administrator? In functie de ce criterii se tine cont? Se poate lua in calcul si o ... (vezi toată discuția)
Cenzor si administrator sanctiuni AdrianaMorosan AdrianaMorosan Pentru cenzor si administrator dorim sa avem o garantie ca putem stopa deraparile in activitatea acestora. Am gasit urmatoarele posibilitati: Cenzor: ) ... (vezi toată discuția)
Garantii profesionale si materiale dara3923 dara3923 Va rog sa ma faceti sa inteleg ce inseamna 'garantii profesionale si materiale' in cazul unui administrator al unei asociatii de proprietari. Garantia ... (vezi toată discuția)