avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este obligatorie inscrierea in asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este obligatorie inscrierea in asociatia de proprietari a spatiilor comerciale de la parterul blocurilor?

Am un spatiu comercial la parterul unui bloc. Mentionez ca toate utilitatile sunt direct contractate, inclusiv serviciul de curatenie. Acum un an asociatia de proprietari ne-a spus ca este obligatoriu sa ne inscrie in asociatie si implicit sa ne puna la plata. Toate avariile si reparatiile la spatiu le-am platit singuri, inclusiv deratizare.
Ni se factureaza comision de administrare si cheltuielile directe ale asociatiei : comisioane bancare, chirie spatiu asociatie, cota parte din asistenta juridica platita pt procesele lor.
As dori sa-mi explicati daca este obligatorie aceasta taxare sau nu.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: I0nutz83 , utilizator 14:41, 10 Aprilie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Plata cotei de contributie la chelt asociatiei și inscrierea in asociatie sunt 2 lucruri diferite.

Nu stiu ce inseamna "am un spatiu". Sa presupunem ca inseamna 'am in proprietate un spatiu'.

1. Daca in actul de proprietate aveti precizat ca detineti o cota parte din partile comune ale blocului, atunci trebuie sa participati la cheltuielile cu intretinerea, repararea etc a acestei parti comune indiferent daca o folositi sau nu. Partea comuna este in administrarea asociatiei si trebuie sa platiti cota ce va revine din toate cheltuielile acesteia cu partea comuna, inclusiv cheltuielile pe care le-ati enumerat.

2. Inscrierea in asociatie este pentru proprietari, nu pentru proprietati. V-ar da dreptul de a fi membru al asociatiei, calitate in care ati putea propune, vota, alege, fi ales, conduce ...
Dpdv al obligatiilor de plata, nu conteaza daca un proprietar este membru al asociatiei sau nu.

Gasiti toate acestea in L 196/2018.
Ultima modificare: Vineri, 22 Martie 2019
CipM, utilizator
Da, am in proprietate un spatiu. In actul proprietatii este precizat ca detin Xmp impreuna cu cota indiviza din suprafata de folosinta comuna a imobilului. Putem refuza taxarea cotei parte din asistenta juridica platita pt procesele in curs de ex. CET, atata timp cat noi nu am fost niciodata racordati la CET?
Multumesc
Nu. Vedeti art 75 alin (4).
Daca spatiul comercial face parte din imobilul de locuit in comun ,chiar daca detineti contracte individuale furnizare utilitati,totusi utilizati instalatia parte comuna a intregului imobil atat de alimentare cat si de preluare si deversare ape menajere astfel ca va revine obligati sa achitati lunar cote parti comune
Doar pentru ca trece teava de apa rece si canalizarea prin subsolul blocului ( tevile care le folosesc la grupul sanitar - atat sunt comune) trebuie sa platesc toate cheltuielile de administrare a asociatiei la suprafata?
Spatiul meu comercial are suprafata a 3-4 apartamente. Nu mi se pare logic sa platesc aceste cheltuieli de 3-4 ori mai mult decat un apartament in contextul in care asociatia nu gestioneaza pentru noi nici o utilitate ....ci o eventuala avarie.
Nota de plata contine salariile administratiei+cenzor -la mp, cheltuieli diverse birotica, avocati -la mp. Toate cheltuielile sunt calculate la mp.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli aferente pt.2 apartamente unite. Andreia08 Andreia08 Buna ziua Am cumparat impreuna cu parintii 2 apartamente intr-un bloc nou. Apartamentul meu este in suprafata utila de 56.65 mp , cota indiviza 0,73/100-a ... (vezi toată discuția)
Suprafata terasa- cota parte? adamar adamar Suntem 4 ap la et3 mansardat , 2 din ele au terasa de 50 mp, al3lea are 34mp.si al4lea are 70 mp... Aceste suprafete ale teraselor, la ch de ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza cota parte indiviza? Nico4u Nico4u Buna seara,va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza pentru urmatoarea situatie: In scara noastra de bloc (constructie ... (vezi toată discuția)