avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impozit pe venit din vanzare teren agricol
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impozit pe venit din vanzare teren agricol

Am gasit un articol pe un site despre acest subiect la care mi ati trimis un raspuns si ptr care,va multumesc. Il redau mai jos :
"La transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabilește prin deducerea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 lei”,
Pana aici imi este clar . Ce urmeaza in articol insa imi ridica semne de intrebare la care as dori o lamurire. Multumesc . Redau mai jos continuarea articolului cu problema privind impozitul pe venit obtinut din vanzarea terenului:
"
Atenție! În cazul moștenirilor, contribuabilii sunt scutiți de impozit, însă doar dacă succesiunea este dezbătută și finalizată în cel mult doi ani de la decesul autorului succesiunii. Dacă se depăsește termenul de doi ani, moștenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale."
Ultima modificare: Duminică, 24 Martie 2019
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:55, 24 Martie 2019
Pai este destul de clar. Vi se aplica cea ce este in prima parte si, in plus, la peste doi ani si partea a doua.
Nu este destul de clar tinand cont de faptul ca am primit 2 raspunsuri contradictorii de la acest site . Intrebarea s a tratat fie cu superficialitate, fie nu toti cunosc prevederile legale in totalitatea lor. Multumesc
Prima parte se referă la vânzări.
Dacă prețul vânzării depășește 450.000 lei se percepe un impozit de 3 %.
A doua parte se referă la mosteniri.
Dacă succesiunea este dezbătută după împlinirea a 2 ani de la deces, pe lângă taxele notariale se percepe și un impozit de 1% din valoarea masei succesorale.
Pe viitor, daca mai aveti nelamuriri, intrebati in acelasi topiic, nu deschideti subiect nou.

Ati intrebat asta
Buna ziua , va rog sa mi spuneti ce impozit platesc in situatia in care vand un teren agricol mostenit de la parinti

si v-am raspuns ca nu platiti impozit, intelegand din intrebarea dvs ca ati dezbatut deja succesiunea daca sunteti pe cale sa vindeti si cum putin probabil ca terenul sa valoreze peste 45 mii lei, v-am zis ca nu platiti impozit pe tranzactie.
Daca nu ati dezbatut mostenirea si parintii au decedat de cativa ani, cand veti dezbate mostenirea, veti plati impozit % din valoarea mostenita.
Dvs insa ati intrebat de impozitul datorat la vanzare.. si raspunsul e tot ala.. nu platiti impozit.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit_succesiune RamonaUta RamonaUta Buna ziua!as avea o intrebare!parintii mei au decedat ambii acum 1 an jumatate,ramanand la primaria de care apartinem o datorie de 30 de milioane de lei(vechi) ... (vezi toată discuția)
Cetatean german mosteneste in romania Danina64 Danina64 Buna ziua. Am nevoie de ajutorul Dvs. Eu, cetateanca germana, locuind in Germania primesc o garsoniera de lamatusa mea care a decedat ca mostenire. Eu ... (vezi toată discuția)
Legi tranzactii imobiliare marylena80 marylena80 As dori sa stiu daca este adevarat ca mostenitorii sunt scutiti de la plata impozitului in urma unei tranzactii imobiliare.:-/ multumesc anticipat (vezi toată discuția)