avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis Suspendat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis Suspendat

Buna ziua,
In luna noiembrie 2018 mia fost retinut permisul de conducere pentru o perioada de 90 zile.Am mers la judecatoria,am depus contestatie si am ridicat permisul de la politie in baza certificatului de grefa.In data de 20.03.2019 am avut termen final la proces si am pierdut.Intrebarea mea este daca nu predau permisul in 15 zile,dupa cele 90+30,120 de zile de suspendare pot circula din nou din a 122a zi?Suspendarea incepe sa curga din momentul in care hotararea ramane definitiva si irebocabila?Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 17:58, 7 Ianuarie 2024
E posibil ca in cazul acela de pe forum sa fi trecut aproximativ 5 ani si sa se fi prescris suspendare si acum e in regula?

latka a scris:

Totusi, hotarirea judecatoreasca definitiva prin care s-a solutionat plingerea devine titlu executoriu:
Art. 120 OUG 195 /2002
(1) Procesul-verbal neatacat in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia, precum si, dupa caz, hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea constituie titluri executorii, fara vreo alta formalitate.

Sanctiunea complementara legata de aceasta hotarire este suspendarea permisului.
Conform art. 121
(2) Executarea sanctiunii contraventionale complementare se prescrie in acelasi termen in care se prescrie sanctiunea contraventionala principala.

Cum termenul de prescriere pentru executare silita este de 3 ani, inseamna ca si sanctiunea complementara de suspendare a permisului are un termen de prescriptie tot de 3 ani.

Posibil, însă nu mizați neapărat pe asta. Ideea e ca dacă va vine înștiințare de a preda permisul și nu o faceți în cele 5 zile avute la dispoziție, mai luați încă 30 de zile supliment.
Suplimentul de 30 de zile il incasezi oricum daca nu predai permisul in 15 zile, alt supliment nu poti sa primesti.
Daca nu predai permisul atentie mare la cutia postala ca altfel te trezesti cu dreptul de a conduce suspendat desi ai permisul in buzunar si daca te prind militienii iti fac dosar penal.
Dupa logica altor persoane suspendarea nu poate incepe pana nu predai permisul dar atunci cum li se intocmesc dosare penale unora care au pierdut procesele, au permisele in buzunare dar figureaza in baza de date cu dreptul de a conduce suspendat ?
Cum incepe suspendarea daca permisul e in posesia lor ? Intreb si eu deoarece am vazut multe persoane care sustin ca suspendarea incepe in momentul cand permisul e predat.

Aliahdar a scris:

Buna ziua,
In luna noiembrie 2018 mia fost retinut permisul de conducere pentru o perioada de 90 zile.Am mers la judecatoria,am depus contestatie si am ridicat permisul de la politie in baza certificatului de grefa.In data de 20.03.2019 am avut termen final la proces si am pierdut.Intrebarea mea este daca nu predau permisul in 15 zile,dupa cele 90+30,120 de zile de suspendare pot circula din nou din a 122a zi?Suspendarea incepe sa curga din momentul in care hotararea ramane definitiva si irebocabila?Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Buna seara

Dupa logica altor persoane suspendarea nu poate incepe pana nu predai permisul dar atunci cum li se intocmesc dosare penale unora care au pierdut procesele, au permisele in buzunare dar figureaza in baza de date cu dreptul de a conduce suspendat ?
Cum incepe suspendarea daca permisul e in posesia lor ? Intreb si eu deoarece am vazut multe persoane care sustin ca suspendarea incepe in momentul cand permisul e predat. Intreb pt ca aceeasi situatie am si eu am fost oprit pt control si mi au spus ca am permisul suspendat desi aveam permisul in buzunar si mi sa intocmit dosar penal

Alte discuții în legătură

Hotărâre judecătorească ! bebeto112 bebeto112 Buna seara, Astazi am fost la ultima înfățișare intr-un proces in care am fost intimat ! Am văzut pe site la judecătorie ca mi sa respins plângerea ! In ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am facut o plangere contraventionala pentru anularea ... tullio tullio Buna ziua, am facut o plangere contraventionala pentru anularea procesului verbal de contraventie ( suspendare permis conducere pe 60zile). Plangerea mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Buna seara. este legal ca politia rutiera sa emita o decizie ... mariogav mariogav Buna seara. Este legal ca politia rutiera sa emita o decizie de supendare a dreptului de a conduce dupa aproape 4 ani de la data ramanerii definitive a unei ... (vezi toată discuția)