avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Societatea nu mai poate plati salariile - sa cerem ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Societatea nu mai poate plati salariile - sa cerem insolventa?

Buna seara!
Apelez la amabilitatea dvs de a ma sfatui intr-o problema:
-o societate, datorita crizei financiare, a ramas fara comenzi si nu mai poate continua activitatea.In momentul de fata are foarte multe datorii(cu salariile, bugetul de stat, furnizori si o linie la banca).Salariatii au sesizat autoritatile pentru neplata salariilor, dar societatea nu are de unde acorda aceste sume.Care ar fi solutia, ce ma puteti sfatui in acest caz?Credeti ca este mai bine sa cerem deschiderea procedurii de insolventa sau sa cesionam societatea?Se poate iesi cu bine in aceasta situatie?
P.S.: bunurile societatii au fost sechestrate de catre ANAF, iar alte bunuri nu exista in patrimoniul societatii.
Va multumesc!
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: misu76 , utilizator 20:52, 1 Mai 2011
av_emy a scris:
-o societate, datorita crizei financiare, a ramas fara comenzi si nu mai poate continua activitatea.
In momentul de fata are foarte multe datorii(cu salariile, bugetul de stat, furnizori si o linie la banca).
Salariatii au sesizat autoritatile pentru neplata salariilor, dar societatea nu are de unde acorda aceste sume.
Care ar fi solutia, ce ma puteti sfatui in acest caz?
Credeti ca este mai bine sa cerem deschiderea procedurii de insolventa sau sa cesionam societatea?
Se poate iesi cu bine in aceasta situatie?
P.S.: bunurile societatii au fost sechestrate de catre ANAF, iar alte bunuri nu exista in patrimoniul societatii.

Buna ziua,
Dupa cum descrieti Dvs. situatia, se pare ca SC este in stare de insolventa (sau cel putin in stare de insolventa iminenta).
Contactati urgent un contabil autorizat care sa va puna la punct contabilitatea firmei. Oricum va trebuie un Bilant de lichidare si o viza de la AFP Territorial.
Atitudinea Dvs. vis-a-vis de declansarea procedurii insolventei nu este una optionala ci ea este supusa reglementarilor legale in materie, in functie de starea economico-financiara de fapt in care se gaseste SC in speta:
1. - daca este NUMAI in stare de insolventa iminenta;
2. - daca DA, este in stare de insolventa.
Optiunile SC:
1. Daca SC, este in stare de insolventa iminenta si are debite restante, ea poate:
a) - sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supusa dispozitiilor Legii nr. 85
din 2006;
b) - sa astepte actiunile creditorilor.

2. Daca SC este in stare de insolventa, are obligatia legala de a solicita Tribunalului deschiderea procedurii insolventei cf. Legii nr.85/2006

Optiunile descrise mai sus sunt consecintele directe ale aplicarii dispozitiilor Legii nr. 85/2006, lege care prevede in mod expres, la Art.27
alin.(1):
"Debitorul afla in stare de insolventa este obligat sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispozitiilor prezentei legi, in termen de maximum 30 zile de la data aparitiei starii de insolventa"
alin.(2):
"Va putea sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispozitiilor prezentei legi si debitorul in cazul caruia aparitia starii de insolventa este iminenta"
alin.(4):
"Introducerea prematura, cu rea-credinta, de catre debitor a unei cereri de deschidere a procedurii, atrage raspunderea patrimoniala a debitorului persoana fizica sau juridica, pentru prejudiciile pricinuite"

Cu stima,
Profesionist in Insolventa Eugen Marcov
Subscriu la opinia anterioara, privind intrarea in insolventa, chiar este recomandat sa o solicitati in calitate de debitor, cu mentiunea acordarii unei mari atentii privind atragerea raspunderii persoanelor vinovate de insolventa, pe ideea daca vi se poate imputa ceva .

Daca doriti alte solutii exotice, cesiune, nu va absolva in insolventa, daca se ajunge tot acolo, ori alte alternative trenuie sa consiultati un specialist pentru rezolvarea concreta .
Va multumesc pt raspuns!
Am o suma destul de mare de recuperat de la o firma care refuza sa mai plateasca.
Dupa investirea cu formula executorie a B.O. am mers la un executor judecaroresc pt. executare silita.Acesta a propus sa mergem pe imobiliare,deoarece suma este mare.Celelalte doua alternative nu erau viabile:
1 Debitorul nu tine banii in conturi-lucreaza cash(exclus poprire conturi)
2 Marfa nu este a debitorului ,in sensul ca nu e achitata si nu putem sa-i punem poprire-aici nu sunt lamurit.
De atunci a trecut mai bine de o luna.A obtinut incuviintare i-a dat somatie,nu a platit.Executorul s-a dus sa discute cu debitorul iar acesta f. linistit i-a sugerat sa-i puna poprire pe conturi.
M-am interesat la ANCPI si are ipotecate toate imobilele.
De aici si linistea debitorului desi are zeci de dosare -la banci plateste,masinile sunt luate pe leasing,lucreaza cash,imobilele sunt ipotecate.
Intrebarea e ce as putea totusi sa fac pt. a-mi recupera creantele???

va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce este mai avantajos pentru o societate comerciala mihaelaniciu mihaelaniciu intrebarea mea este daca pentru o societate comerciala, potrivit legii privind insolventa, este mai avantajos daca se face la cererea societatii sau daca este ... (vezi toată discuția)
Intrare in insolventa - debitor Bisca Bisca Buna. Este vorba de 2 asociati care nu se mai inteleg pentru a continua afacerea. Datorile de la finante (20000)nu depasesc 40.000. Punctele de lucru sunt ... (vezi toată discuția)
Executare silita-imobile ipotecate misu76 misu76 Am o suma destul de mare de recuperat de la o firma care refuza sa mai plateasca. Dupa investirea cu formula executorie a B.O. am mers la un executor ... (vezi toată discuția)