Buna seara!Fratele meu este concediat cf.art.65 alin.1 L.53/2oo3.Deoarece si-a cerut toate drepturile salariale legale la incheierea CIM ,cineva din conducere ia telefonat ca o sa aiba grija sa-i elibereze cartea de munca cu atata intarziere incat sa nu se incadreze in cele 3o zile de inscriere la somaj.Chiar daca se prezinta la firma nu o sa aiba incheiata Cartea de munca.Mentionez ca firma mama e la peste 800 km de locul de domiciliu.Asa ca bani si iar bani risipiti pe drumuri.Rugamintea noastra este sa ne dati un sfat ce s-ar putea face in acest caz.Multumiri anticipate.
Multumim pt.promptitudine.Ne-am gandit la varianta cu ITM-ul dar nu are nici un martor care sa sustina amenintarea,aceasta fiind facuta prin telefon .La ceilalti care nu au vrut nimic le-au trimis cartea de munca incheiata la zi cu curier rapid ,acestia fiind din alte judete decat fratele meu.
1. Atunci sa zica si el la fel ca ceilalti si sa primeasca actele in termen.
2. Dupa aceea poate sa dea in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul de domiciliu. Fiind litigiu de munca nu plateste taxe. Va castiga sigur.
3. Pentru drepturile de natura salariala termenul de prescriptie este de 3 ani de la data concedierii iar pentru salariu compensator (conform CCM) este de 6 luni.
4. Daca angajatorul vrea sa fie hot, sa fim si noi mai hot ca el. Atentie! Sa nu semneze nici o hartie ca renunta la aceste drepturi. Si chiar daca o semneaza tot nu are nici o valoare datorita prevederilor Codului muncii:
Art. 38. - Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
Mult succes!
Sa faca o adresa angajatorului in care solicita scris plata drepturilor salariale la zi,returnarea carnetului de munca si a adeverintei necesara inscrierii la somaj, cu rugamintea de a elibera docummentele astfel incat sa se poata inscrie la somaj in temen de 30 zile,conform prevederilor legale.