avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cerere reconventionala?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cerere reconventionala?

Apelez din nou la experienta dvs. in urmatoarea speta:paratul X plateste pensie de intretinere in suma fixa,stabilita in urma unei solicitari de majorare a pensiei de intretinere formulata in 2016.In 05,02,2019 paratul inceteaza raportul de munca.In acelasi timp reclamanta formuleaza o noua cere de majorare a pensiei de intretinere,sustinand ca paratul plateste pensia de intretinere la un nivel inferior (cel al unei hotarari judecatoresti din 2014,cuantum modificat si majorat prin sentinta instantei din 2016).Paratul formuleaza intampinare la actuala cerere de chemare in judecata a reclamantei.Intrebarea mea este:avand in vedere ca in momentul de fata paratul nu realizeaza venituri cu caracter permanent,poate solicita prin intampinare si reducerea pensiei de intretinere la nivelul venitului minim pe economie,sau trebuie sa depuna separat si cerere reconventionala in acest sens,si deci sa plateasca taxa de timbru aferenta?Sau,daca nu depune cererea reconventionala,ci doar intampinarea,se poate ca instanta sa respinga cererea de majorare a pensiei formulata de reclamanta,dar sa mentina cuantumul actual al obligatiei de intretinere,desi acesta nu mai corespunde cu nivelul veniturilor realizate de catre parat?Iar in cazul in care trebuie formulate si intampinarea si cererea reconventionala in acelasi document,care este baza legala (ma refer la Codul de Procedura Civila)?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: disgraziata , utilizator 12:11, 29 Martie 2019
Daca doriti sa obtineti ceva in contradictoriu cu reclamanta, e nevoie de cerere reconventionala. daca vreti sa va aparati, atunci intampinare. Impreuna sau separat nu conteaza.

Pana la urma nu inteleg, paratul are venituri mai mici sau nu sunt permanente? Ca e neclar.
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2019
Liliana Gradinaru, Avocat
Paratul nu mai are loc de munca si nici nu realizeaza venituri din alte surse,deci banuiesc ca ar trebui sa i se calculeze obligatia de intretinere in functie de venitul minim pe economie.
Acum e inca o alta situatie. depinde de multe aspecte, de cum traieste el, de situatia sa materiala etc. Parca spuneati ca nu are venituri periodice... nu mai inteleg.
Pana la gasirea unui nou loc de munca traieste din economiile realizate in perioada cat a fost salariat si achita cu buna-credinta pensia de intretinere, asa cum i-a fost stabilita de catre instanta.
Intampinare si cerere reconventionala depuse in termenul de 25 de zile de la comunicarea actiunii.
Prin intampinare paratul se apara fata de pretentiile reclamantei, iar prin reconventionala
se solicita stabilirea pensiei in functie de un alt criteriu, respectiv venitul minim pe economie avand in vedere schimbarea imprejurarilor avute in vedere la stabilirea initiala a pensiei.
Taxa de timbru 20 de lei pentru cererea reconventionala.

Alte discuții în legătură

Bună ziua,ma poate ajuta cineva la aceasta soluție?mulțumesc! ... Desperados Desperados Bună ziua,ma poate ajuta cineva la aceasta soluție?mulțumesc! Admite în parte acţiunea principală. Respinge cerere reconvenţională. Obligă ... (vezi toată discuția)
Tata doar in acte Mik_vasi Mik_vasi Poate ma mai puteti ajuta cu cateva raspunsuri,daca ma hotarasc sa solicit o hotarare judecatoreasca de incredintare a minorului,pe tata o sa-l oblige sa ... (vezi toată discuția)
Vreau sa divortez nuti_amanaria nuti_amanaria sunt casatorita din 17 august 2002,am o fetita de 5 ani care este in grija mea,vreau sa vb cu un avocat sa ma invete ce e de facut si cat ma costa un ... (vezi toată discuția)