avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Conflict intre vecini - gard pe teren inclinat
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Conflict intre vecini - gard pe teren inclinat


Acum vreo 45 de ani am cumparat un teren in panta.
Noi am facut un gard - zid de beton - intre terenul nostru si terenul vecinului din partea de jos a terenului nostru (fara contributia vecinului). Apoi am umplut cu pamant partea noastra (ne-am ridicat cam 1.5 m).
in timp gardul s-a inclinat, s-a crapat, incepe sa se sfarame, cad pietre in curtea vecinului.
E clar ca noi trebuie sa facem alt gard (nu vecinul) care sa faca fata umpluturii de pe terenul nostru.
Doar ca - vecinul - si el si-a indreptat terenul - sapand langa gardul nostru (apreciez ca s-a lasat cam 0.5 m). Acum gardul trebuie facut mai adinc in pamant. Mai mult - vecinul sustine ca pe terenul lui el sapa in pamant cat vrea el.
Asta inseamna ca daca fac eu alt gard (chiar mai adinc) el poate din nou sa sape sub el - sa continue indreptarea terenului lui - gardul nostru in timp va ramane din nou fara sprijin.

Intrebarea este - Are vecinul vreo obligatie sa contribuie la construirea gardului? Are dreptul sa coboare nivelul terenului lui- fara sa faca vreo consolidare punind astfel in pericol rezistenta gardului nostru?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: turcu.razvan , utilizator 11:44, 21 Iulie 2023
[ link extern ]

Articolul 630
Depășirea inconvenientelor normale ale vecinătății
(1) Dacă proprietarul cauzează, prin exercitarea dreptului său, inconveniente mai mari decât cele normale în relațiile de vecinătate, instanța de judecată poate, din considerente de echitate, să îl oblige la despăgubiri în folosul celui vătămat, precum și la restabilirea situației anterioare atunci când acest lucru este posibil.
(2) În cazul în care prejudiciul cauzat ar fi minor în raport cu necesitatea sau utilitatea desfășurării activității prejudiciabile de către proprietar, instanța va putea încuviința desfășurarea acelei activități. Cel prejudiciat va avea însă dreptul la despăgubiri.
(3) Dacă prejudiciul este iminent sau foarte probabil, instanța poate să încuviințeze, pe cale de ordonanță președințială, măsurile necesare pentru prevenirea pagubei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate torr10 torr10 Acum catva ani vecinul a cumparat o casa,care este la mai putin de 60cm de gardul meu,toata apa de pe casa vine la mine si deterioreaza gardul meu.Au construit ... (vezi toată discuția)
Limitele unei proprietati si norme de convietuire eftei-03 eftei-03 Buna seara Va rog frumos sa ma lamureasca cineva si pe mine in urmatoarele probleme: 1.) –am o casa veche ,pe care am cumparat-o de la parintii mei ... (vezi toată discuția)
Constructie sere anca800 anca800 vecinul meu construieste sere ,problema este ca eu nu mai am lumina in casa acestea nu sunt linga gard dar sunt foarte inalte ce pot face (vezi toată discuția)