Vin cu o întrebare care pentru mine are un răspuns clar dar, neavând cunoștințe juridice, este posibil să mă înșel.
În cadrul companiei în care lucrez (peste 100 de angajați doar în punctul meu de lucru) s-a discutat în cadrul ședinței la care au participat reprezentanții lucrătorilor și cei ai angajatorului următoarele (citez doar o parte din discuție).
„Începând cu data de 01.04.2019, numărul de zile de concediu de odihnă se va acorda diferențiat, în funcție de VECHIMEA ÎN COMPANIE.
Până la 5 ani vechime – 21 de zile lucrătoare
Între 5-10 ani vechime - 23 de zile.
etc ...”
În prezent se dau zile de concediu în funcție de activitățile pe care le prestează fiecare (ex. Stiviutorist, operator chimist, fochist, etc.) plus pentru vechimea în muncă (nu în cadrul companiei).
Poate face angajatorul aceste modificări? Momentan a avut loc doar informarea reprezentanților lucrătorilor, nu s-au trimis modificările.
Este legal să ți se ia dreptul (chiar dacă acesta a fost oferit tot de companie, în urmă cu mai mulți ani?) în timpul anului în curs (sau în general să ți se ia). Unii angajați au consumat din zilele de concediu și poate au ajuns în situația să mai aibă un număr foarte limitat.
Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate .
În regulă, dacă se vor face modificările despre care am vorbit, fiind vorba de modificarea regulamentului intern, sunt sau nu legale acestea? Mă interesează în special faptul că s-au exclus zilele oferite anterior pentru diverse calificări.