avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legal sau ilegal - modificare regulament intern
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legal sau ilegal - modificare regulament intern

Bună ziua,

Vin cu o întrebare care pentru mine are un răspuns clar dar, neavând cunoștințe juridice, este posibil să mă înșel.

În cadrul companiei în care lucrez (peste 100 de angajați doar în punctul meu de lucru) s-a discutat în cadrul ședinței la care au participat reprezentanții lucrătorilor și cei ai angajatorului următoarele (citez doar o parte din discuție).
„Începând cu data de 01.04.2019, numărul de zile de concediu de odihnă se va acorda diferențiat, în funcție de VECHIMEA ÎN COMPANIE.
Până la 5 ani vechime – 21 de zile lucrătoare
Între 5-10 ani vechime - 23 de zile.
etc ...”
În prezent se dau zile de concediu în funcție de activitățile pe care le prestează fiecare (ex. Stiviutorist, operator chimist, fochist, etc.) plus pentru vechimea în muncă (nu în cadrul companiei).

Poate face angajatorul aceste modificări? Momentan a avut loc doar informarea reprezentanților lucrătorilor, nu s-au trimis modificările.

Este legal să ți se ia dreptul (chiar dacă acesta a fost oferit tot de companie, în urmă cu mai mulți ani?) în timpul anului în curs (sau în general să ți se ia). Unii angajați au consumat din zilele de concediu și poate au ajuns în situația să mai aibă un număr foarte limitat.

Cel mai recent răspuns: luminita29 , utilizator 21:19, 28 Martie 2019
In prezent, numarul de zile de CO il aveti mentionat in c.i.m. ?
Zilele de CO sunt trecute în Regulamentul de ordine interioară (vorbim despre cele care sunt suplimentare celor prevăzute de legislație - 21 de zile).
In acest caz :

Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.

Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate .
În regulă, dacă se vor face modificările despre care am vorbit, fiind vorba de modificarea regulamentului intern, sunt sau nu legale acestea? Mă interesează în special faptul că s-au exclus zilele oferite anterior pentru diverse calificări.
Cum sunt trecute in contractul de munca mai exact?

Alte discuții în legătură

Zile co suplimentare comancorinaadelina comancorinaadelina Buna ziua, suntem 26 salariati intr-o firma, avem dreptul de CO la cate 21 zile lucratoare /an si am dori sa negociem la mai multe , in functie de vechime ; ... (vezi toată discuția)
Regulament de ordine interioara marianalutetia marianalutetia Sunt de curand angajata la o societate SRL si mi s-a cerut sa concep un ROI (exista unul total depasit de noutatile legislative, si cu masuri abuzive). Am ... (vezi toată discuția)
Concediu marinica71 marinica71 la cate zile de concediu am dreptul daca am 17 ani vechime? (vezi toată discuția)