avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ma poate "lumina" cineva?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ma poate "lumina" cineva?

Buna seara,
Avem urmatoarea speta: un teren ce are mai multi mostenitori. Nici un mostenitor nu a cerut vreme de 10 ani iesirea din indiviziune. Dupa acesti 10 ani unul dintre mostenitori cheama in instanta pe ceilalti mostenitori pentru a face iesirea din indiviziune.In toti acesti ani o singura persoana (reclamantul) s-a folosit de acest teren si i-a cules roadele fara a impartii cu ceilalti roadele culese de pe acest teren si nici banii obtinuti in urma vanzarii acestor roade. Intrebarea mea este exista vreo incadrare juridica a acestui lucru. Se poate cere in instanta despagubiri pentru acest lucru? Adica poate fii considerat ca in toti acesti ani mostenitorilor le-a fost adus un prejudiciu (pentru ca au fost privati roadele terenului respectiv)?
Multumesc mult pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: ContSters7627 , utilizator 09:52, 23 Noiembrie 2009
daca exixta un contract de arenda sau se poate dovedi exixtenta unei intelegeri intre mostenitori cu privire la folosinta terenului se poate face ceva , daca nu eventual pe ultimii 3 ani s-ar putea cere contravaloarea lipsei de folosinta a terenului.
Probabil ca acest mostenitor, reclamantul, a si muncit pamantul respectiv in acesti 10 ani, lucru ce-l indreptatea sa si culeaga ceea ce a semant. Apoi, presupun ca tot dumnealui a platit si impozitul , si poate ca a intretinut locul cu pricina. Daca nici unul dintre ceilalti mostenitori nu s-au interesat in acest interval de 10 ani despre teren, vina este doar a dansilor. Faceti iesirea din indiviziune si din acel moment fiecare isi va primi partea cuvenita.
este posibil ca cel care a muncit terenul sa vina sa probeze acceptarea tacita a mostenirii iar celorlati mostenitori sa le invoce prescrierea dreptului la optiune succesorala.
Din cate am inteles acest teren a fost inscris intro asociatie (asa cum se face la tara).
"Asociatia" a lucrat terenul si la sfarsitul fiecarui an i se dadea "reclamantului " un procent fie in bani fie in cereale (in functie de ceea ce a cultivat asociatia pe el). Poate fii considerat ca reclamantul ca a exercitat un drept de uzufruct asupra terenului sau fara un contract care sa specifice acest lucru nu poate exista acest drept de uzufruct.
Este vorba de un titlu pe numele tuturor mostenitorilor?Terenul a facut obiectul unui contract de arenda sau reprezinta o participare in asociatie(pe numele cui?) ?

Alte discuții în legătură

Tulburare de posesie ContSters290057 ContSters290057 Teren dat in arenda impotriva vointei mele-este normal si legal ? Titlu de proprietate exista 2 proprietari Cristian ( 3,00 ha ) si Gabriel ( 3,00 ha ) pe un ... (vezi toată discuția)
Succesiune , mostenitor nedeclarat , intabulare teren agricol . ContSters252403 ContSters252403 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in descifrarea unei situatii mult prea stufoase pentru mine! Scopul final al expunerii este intentia de a face cadastrul ... (vezi toată discuția)
Mostenitor nementionat pe titlul de proprietate. succesiune. intabulare. MariusEmilian MariusEmilian Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in descifrarea unei situatii mult prea stufoase pentru mine! Scopul final al expunerii este intentia de a face ... (vezi toată discuția)