Buna seara,
Avem urmatoarea speta: un teren ce are mai multi mostenitori. Nici un mostenitor nu a cerut vreme de 10 ani iesirea din indiviziune. Dupa acesti 10 ani unul dintre mostenitori cheama in instanta pe ceilalti mostenitori pentru a face iesirea din indiviziune.In toti acesti ani o singura persoana (reclamantul) s-a folosit de acest teren si i-a cules roadele fara a impartii cu ceilalti roadele culese de pe acest teren si nici banii obtinuti in urma vanzarii acestor roade. Intrebarea mea este exista vreo incadrare juridica a acestui lucru. Se poate cere in instanta despagubiri pentru acest lucru? Adica poate fii considerat ca in toti acesti ani mostenitorilor le-a fost adus un prejudiciu (pentru ca au fost privati roadele terenului respectiv)?
Multumesc mult pentru ajutor
Da este vorba de un titlu de proprietate pe numele tuturor mostenitorilor. Pana acum trei luni singurul care a vazut la fata acest titlu (ca sa spun asa ) a fost "reclamantul".Stiau cu totii ca sunt mostenitorii terenului dupa bunicii lor dar nu au stiut ca a fost scos un titlu de proprietate. Persoana care l-a inscris in asociatie a fost "reclamanta".Toate aceste informatii au iesit la iveala acum trei luni cand reclamanta a venit sa ne ceara tuturor renuntare asupra mostenirii in favoarea ei. Atunci am aflat cu toti toate datele prezentate mai sus.
Nu stiu daca zic bine dar poate fi considerat ca a exarcitat asupra terenului un drept de uzufruct "oarecum "ilegal din moment ce niciunul dintre mostenitori nu i-a dat aprobare pentru acest lucru.?
Este situatia tipica a intregii agriculturi rurale private romanesti de dupa 1989. Reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri agricole s-a facut pentru cei care pusi in posesie fie nu au avut suficiente resurse pentru a lucra individual terenul fie au manifestat un dezinteres perpetuu cu privire la clarificarea situatiei juridice a acestora. Titlurile de proprietate au fost emise deavalma pe numele mostenirii si in marea majoritate a cazurilor aici s-au terminat demersurile petentilor. Cat timp terenul nu a prezentat alt interes decat cel agricol putini au fost cei care au mai facut ceva demersuri de a-si consolida individual proprietatea. Rezultatele se vad astazi cand subventiile cerute pentru terenul agricol depasesc suprafata agricola a comunelor , cand nu avem un cadastru real al acestor terenuri cand UE nu are certitudinea ca banii alocati agriculturii ajung la cei care ar fi indreptatiti sa-i gestioneze si mai apoi se refuza sau se accepta cu rezerve anual acordarea acestor subventii datorita acestor probleme interne care fac deliciul luptei electorale in mediu rural. "Stiau cu totii ca sunt mostenitorii terenului dupa bunicii lor dar nu au stiut ca a fost scos un titlu de proprietate. Persoana care l-a inscris in asociatie a fost "reclamanta".Toate aceste informatii au iesit la iveala acum trei luni cand reclamanta a venit sa ne ceara tuturor renuntare asupra mostenirii in favoarea ei." - acest citat care imi aduce aminte de intriga din cartea intitulata " In casa asta toti trageau cu arma " - nimeni neputand fi gasit "vinovat". Vina cea mare o poarta acum reclamanta care " i-a inscris in asociatie" pentru ca terenul sa nu ramana de izbeliste si sa fie lucrat si care acum profitand de ceea ce ar putea fi considerat "uzucapiunea de scurta durata" incearca sa uzurpe calitatea celorlalti mostenitori pentru a-si consolida proprietatea de care potrivit situatiei descrise a avut grije in ultimii 10 ani fara ca sa fie deranjata in "posesia de buna credinta" pe care o invoca. O noua provocare juridica , noi procese pe rolul instantelor , noi motivatii si inca cativa ani de instabilitate si incertitudine a dreptului de proprietate. #-o