avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie cu uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie cu uzufruct viager

Parintii mi-au donat prin act de donatie cu uzu fruct viager casa batraneasca si terenul in 2012 acum ei sunt decedati.Mai am doua surori.Ele pot sa atace actul de donatie intre mine si parinti?Au dreptul la locuinta si la teren?
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Martie 2019
marinel01, utilizator
Cel mai recent răspuns: marinel01 , utilizator 14:14, 30 Martie 2019
Surorile dvs au calitatea de moștenitori rezervatari. Actul de donație poate fi supus reducțiunii de către ele dacă doresc ceva din moștenire. Asta numai în cazul că n-au moștenit altceva.

Reducțiunea donației se poate cere doar prin instanța de judecată.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Martie 2019
Dapix, utilizator
Mai sunt terenuri care inca nu sunt impartite intre noi.parintii au avut doua case care le-a donat cea unde locuiau ei mi-a donat-0 mie si inca una a donato unei surori. restul terenuri care mai sunt dreptul parintilor sunt ne impartite nu am facut taxa de succesiune.Cealalta sora are dreptul la ce ne-au donat parintii?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă îi lăsați ei terenurile nedonate, atunci probabil că se acoperă rezerva ei succesorală de 25% din bunurile donate.
Dar asta vedeți la Notar. Ea are dreptul la o rezervă succesorală de 25% din ce va donat dvs părinții.
Dacă terenurile nedonate acoperă valoric cei 25% rezerva ei succesorală din donații, atunci nu mai poate cere reducțiunea donațiilor.

Donațiile primite nu le pierdeți, doar că sora are dreptul prin lege să moștenească și ea ceva de la părinți.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Martie 2019
Dapix, utilizator
25% din toata mostenirea sau din donatie?La ambii si eu si sora care avem donatiile?Sa inteleg ca are dreptul sa locuiasca in casa
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Martie 2019
marinel01, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu 25%, am dat ca exemplu de procent. Legea spune ca moștenitorul rezervatar are dreptul la o rezervă succesorală de JUMĂTATE din cât i s-ar fi cuvenit daca bunul nu era donat.

La restul terenurilor nedonate sora moștenește egal cu celelalte 2 surori.

Pentru bunurile donate, sora care nu a primit nici o donație, are dreptul la o rezervă de JUMĂTATE din cât ar fi moștenit în mod normal dacă bunurile nu erau donate.

De exemplu, la casa care va este donata are dreptul de rezervă succesorală la jumătate de treime, adică la 16,66 %. La fel și la cealaltă casă donata celeilalte surori, același procent de 16,66%.

Casă înțelegeți, dacă casa nu era donata moșteneați toate 3 câte o treime(33%) din fiecare casă.

Acum, atât dvs cât și cealaltă sora care ați primit donație, trebuie să-i cedați din terenurile nedonate diferența de rezervă succesorală.

Dacă vă dă în judecată, câștiga dreptul ei la rezervă succesorală.

Nu, nu are dreptul să locuiască în casele moștenite și donate, DAR are dreptul să fie despăgubită pe partea ce i se cuvine ei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Martie 2019
Dapix, utilizator

Alte discuții în legătură

Donatie intre soti VULTURYNE VULTURYNE Vreau sa-mi raspundeti si mie documentat la 2 intrebari: Am doua case si alte valori facute in timpul casniciei cu sotul meu, exclusiv prin munca noastra, ... (vezi toată discuția)
Se poate accepta doar o parte din mostenire? AndreiD08 AndreiD08 Buna ziua, Situatia mea sta in felul urmator: Suntem 3 fratii, parintii mei inainte de deces au donat casa parinteasca unuia dintre nepoti, un act cu care ... (vezi toată discuția)
Testament grazzia grazzia Buna ziua! Daca eu sunt fata din prima casatorie a mamei mele (mama mea fiind in viata) si mi-a facut un testament (cum ca imi lasa mie toate bunurile) ... (vezi toată discuția)