avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... poti cere unui salariat asa ceva?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

poti cere unui salariat asa ceva?

poti cereunui salariat (care lucreaza pe santier cu contract individual de munca ) , sa nu demisioneze pana la terminarea lucrarii cu care l-a insarcinat angajatorul?
iar daca face asta sa despagubeasca angajatorul?
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

acestea sunt prevederile art. 79 Codul muncii.

mai mult art. 17 alin. 1 prevede facptul ca "anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul cu privire la clauzele generale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice." daca nu s-au prevazut clauze cu privire la despagubirile suportate de salariat inainte de incetarea lucrarilor de santier, nu aveti cum sa le cereti in cazul in care demisioneaza.
m-am exprimat gresit. recunsc. vreau sa stiu daca poti sa inchei un act aditional sau sa institui o clauzain CIM in care se prevede ca salariatul nu poate demisiona pana la incheierea lucrarii cu care a fost insarcinat?
poti insera o astfel de clauza in contract?
da art 17 iti da voie sa inchei un act aditional de modificare a CIM
corect . dar sa inteleg ca respectivul act aditional in care eu prevad ca salariatul sa nu paraseasca proiectul pana la terminarea lui, aduce modificare literei m) a articolului 16?
si in caz de conflict cu salariatul, firma are castig de cauza atata timp cat actul e semnat de ambele parti, nu?
dar daca prevad o suma despagubire fata de firma in cazul in care saariatul totusi pleaca, si asta este perfect legal?
cu alte cvinte, daca salariatul e fraier si semneaza asa ceva, firma e acoperita legal?

Alte discuții în legătură

Efectele clauzei de confidentialitate/neconcurenta in cazul demisiei andrei_o andrei_o Sunt reprezentant vanzari in cadrul unei firme. Acum 2 ani am semnat un act aditional la CIM cu o clauza care preciza ca pe perioada derularii contractului nu ... (vezi toată discuția)
In legatura cu demisia Marian_akc Marian_akc Cum aflu daca mi s a aprobat demisia.Din cate stiu nu prea vrea patronul sa o aprobe.Ce este de facut? (vezi toată discuția)
Clauza de confidentialitate iolandaroca iolandaroca Am un prieten care sa afla intr-o situatie mai mult decat delicata: Dupa ce a lucrat 5 anu intr-o firma mica s-a decis sa isi faca propria firma si a tracut ... (vezi toată discuția)