avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ultimul angajator nu platit contributiile pt. somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ultimul angajator nu platit contributiile pt. somaj

ma numesc Lenuta si anul acesta am vechime pe crtea de munca de 10 ani.pana in anul 2006 am lucrat la o firma dupa care am intrat in crestere copil pana la 3 ani(probleme cu copilul).am terminat prelungirea cresterii copilului pe data de 19 mai(firma de la care am iesit in prenatal s-a inchis dupa un an de cim) si m-am angajat din aceea data la un magazin , dar ei mi-au incheiat contractul de munka de la data 1 iunie 2009.deci in cazul asta au facut o ilegalitate ....in al doilea rand magazinul nu mai avea profit si au decis sa il inchida...(am lucrat la ei 4 luni jumatate plus ca mi-a prelungit iarasi 30 zile =total 5luni jum)..eu i-am cerut somaj dar ei deja imi incheiase contractul de munca cu acordul ambelor parti.bineinteles ca nu am cedat si i-am amenintat ca merg mai departe si mi-au mai prelungit inca 30 zile contractul de munca ca sa mi-l incheie cu art.65.surpriza cand sa-mi completeze adeverinta de la firma nu are platite contributiile atat a individului cat si contributia angajatorului catre somaj.X-(eu i-am dat bani imprumut sa achite catre contributia angajatilor si ei au ramas sa plateasca contributia angajatorului.Ce as putea faca daca nu plateste ...la cine sa ma adresez...va rog indrumati-va sunt disperata.:((:((:(( pe 16 nov 2009 mi s-a incheiat contractul cu art 65....cat timp mai am la dispozitie:((:((:((
Ultima modificare: Duminică, 22 Noiembrie 2009
lenuta1, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriel George Mocanu , Consultant resurse umane 11:42, 23 Noiembrie 2009
Aveti vreo dovada ca i-ati imprumutat cu bani? Faceti o sesizare la ITM si adresati-va si instantei judecatoresti. Daca nu au platit contributia retinuta angajatului si contributia aferenta angajatorului nu puteti beneficia de somaj.
Am o nedumerire, cum adica i-ati imprumutat bani?
Problema dumneavoastra este destul de simpla.
Indiferent daca are sau nu achitate datoriile catre buget, ultimul angajator are obligatia sa va elibereze adeverinta pentru a putea beneficia de ajutor de somaj. Modul in care isi recupereaza debitele cei de la agentia de ocupare, nu este problema dumneavoastra este problema lor (a agentiei) deoarece contributia la fd de somaj este un impozit cu stopaj la sursa pe care angajatorul dumneavoastra vi l-a oprit din salariu (asa ca nu vad de ce sa-i dati bani inca o data) si era obligatia lui sa-l vireze catre fond. Pentru nevirarea acestuia, legea nu va pedepseste pe dumneavoastra ci sanctioneaza angajatorul. Daca cei de la agentia de ocupare invoca acest lucru (neplata) pentru a nu va acorda dreptul de somaj, este un abuz din partea lor, mai ales ca din ceea ce ati descris dumneavoastra, indepliniti prevederea legala de 12 luni stagiu in ultimele 24, prin stagiu asimilat din perioada concediului pentru crestere si ingrijire copil. Perioada cat ati fost in acest concediu reprezinta stagiu asimilat.
Revenind la problema cu actualul angajator, trebuie sa va adresati acestuia pentru a va elibera adeverinta de care aveti nevoie pentru somaj, cu mentiunile corespunzatoare privind neplata contributiei catre fond. Avand in vedere ca CIM-ul cumneavoastra a incetat la data de 16.11.2009, pentru a beneficia de somaj cu aceasta data trebuie sa depuneti dosarul in termen de 30 zile de la aceasta in caz contrar veti beneficia de somaj de la data depunerii dosarului. Va fac recomandarea sa faceti acest lucru pana la data de 31.12.2009, pentru a beneficia de perioada de somaj extinsa cu 3 luni.
Daca nu o scoateti la capat cu angajatorul si tot nu va elibereaza adeverinta, va recomand sa va adresati ITM cu o sesizare.
Indiferent de situatie, puteti sa va adresati agentiei de ocupare cu solicitare de inscriere la somaj cu perioada asimilata (concediu CIC). Daca refuza , solicitati ca refuzul sa fie facut in scris in baza unei decizii de respingere, pentru a avea un document pe care sa-l puteti contesta in instanta.
Daca nici una din aceste masuri nu da roade, va recomand sa dati in judecata pentru punerea in drept, atat angajatorul cat si agentia de ocupare (contestarea deciziei de refuz).

Succes si tinetine la curent cu ce ati facut.
V a multumesc mult pentru sfaturi....o sa vad astazi ce imi mai zic si o sa va tin la curent.cand contabila a zis ca nu e achitata contributia angatilor(6angajati) eu am sunat sefa si i-am zis ca trebuie sa plateasca urgent 250 ron .ea a fost de acord numai ca nu mai platea si mi-a sugerat sa o imprumut pentru 7 zile daca am posibilitate. de ci am decis sa o imprumut deoarece eu sunt in situaticritica ....dar mai are si aceea contributie a angajatorului de care nu mai zice nimic.deci adeverinta nu poate fi completata!?????
lenuta1 a scris:

V a multumesc mult pentru sfaturi....o sa vad astazi ce imi mai zic si o sa va tin la curent.cand contabila a zis ca nu e achitata contributia angatilor(6angajati) eu am sunat sefa si i-am zis ca trebuie sa plateasca urgent 250 ron .ea a fost de acord numai ca nu mai platea si mi-a sugerat sa o imprumut pentru 7 zile daca am posibilitate. de ci am decis sa o imprumut deoarece eu sunt in situaticritica ....dar mai are si aceea contributie a angajatorului de care nu mai zice nimic.deci adeverinta nu poate fi completata!?????


Chiar nu stiu ce salarii aveati acolo la magazin, dar sumele pe care ar trebui sa le plateasca la Fd de somaj nu subt nemaipomenit de mari. Cred ca cei 250 lei ajung pentru toti 6 salariatii pentru cateva luni.
Oricum adeverinta trebuie sa o completeze si sa o dea, urmand ca la sectiunea B din adeverinta sa treaca motivul neachitarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie casa de pensii andyc25 andyc25 Buna ziua, Cum pot afla, in baza fluturasului de salariu, daca s-a platit contributia pentru Casa de Pensii (cum se noteaza)? Este mentionata rubrica ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj madimadi madimadi buna ziua,am fost in concediu crestere copil pana pe 10 noiembrie,firma la care am lucrat a fost vanduta si nu reusesc sa dau de noi patroni si am intentat ... (vezi toată discuția)
Plata retroctiva a contributiilor la fondul de somaj Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua! Am o societate comerciala care nu si-a achitat contributiile si impozitul de aproximativ 10 luni. Unui salariat plecat cu lichidare la zi de la ... (vezi toată discuția)