Bună dimineața. Am avut accident în Italia de camion a fost u' carambol de peste 100 de mașini și am fost internat în Italia 15 zile, eu vreau sa știu dacă am dreptul la diurna zilnica minima pe perioada care am stat internat. Sunt angajat pe România și făceam comunitate. Mulțumesc
Firma angajatoare dispune obligatoriu de o asigurare care va poate despagubi pt zilele in internate avand in vedere ca erati in timpul orelor de lucru cand s-a intamplat evenimentul
Evenimentul respectiv, in conditiile in care ati fost internat in spital si firma la care lucrati este inregistrata in Romania trebuie comunicat la ITM si cercetat in tara de catre ITM/ Inspectia muncii in baza documentelor emise de institutiile abilitate din Italia.
Daca sunt indeplinite conditiile legale, firma inregistraza evenimentul ca accident de munca si completeaza FIAM.
In baza PV de cercetare AM avizat de ITM si a formularului FIAM puteti beneficia de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Legat de diurna, in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma trebuie sa existe prevederi referitoare la conditiile de plata a diurnei externe.
Accident munca
Tonny100611
Astazi am avut nefericitul eveniment de a-mi rupe un tendon de la un deget in timpul muncii...lucrerez intr-un depozit..Care sunt optinile mele?Voi avea nevoie ... (vezi toată discuția)