Mătușa mea a decedat, la o săptămână a decedat și unchiul. Ei aveau testamente reciproce, dar toată masa succesorală a revenit moștenitorilor defunctului. Pot avea câștig de cauză în instanță moștenitorii din clasa a IV-a ai defunctei?
Matusa mea a decedat prima.La o saptamana moare si unchiul , in spital.Ei au testament autentic , notarial , prin care si-au lasat unul la altul. In perioada de o saptamana cand unchiul afost in spital ( cu AVC ) nimeni nu a stiut ca trebuie sa-si exprime acordul ca este de acord sa o mosteneasca pe sotie.
Singurii mostenitori sunt mostenitori ordinari ( veri primari grd IV ).
Deoarece exista acest testament , intreaga masa succesorala revine mostenitorilor ordinari ai defunctului ( el fiind ultimul decedat )
In instanta , mostenitorii ordinari ( clasa IV ) ai defunctei invoca reductiunea liberalitatii excesive.
Judecatorul a solicitat proba cu martori.Nu inteleg de ce , daca testamentul este autentic si a fost facut in urma cu 15 - 20 de ani , cu acordul deplin al celor doi.
Au drept sa invoce reductiunea in acest caz ?
Nu e vorba de acord.
E vorba de faptul că verii primari nu sunt moștenitori rezervatari. Ca atare, nu au calitatea de a solicita reductiunea testamentului.
Singurul lucru pe care îl pot invoca este lipsa discernământului la momentul întocmirii testamentului.
Multumesc.Deci, sa inteleg ca numai moștenitorii rezervatari pot invoca reductiunea ?? Chiar daca sunt direct interesati , deoarece daca nu ar fi existat testamentul , ar fi putut participa la masa succesorala ?
Testamentul a fost întocmit in urma cu aprox 15 ani , aveau discernământ.A fost întocmit la notar.
Art. 1093 Cod civil
Persoanele care pot cere reducţiunea
Reducţiunea liberalităţilor excesive poate fi cerută numai de către moştenitorii rezervatari, de succesorii lor, precum şi de către creditorii chirografari ai moştenitorilor rezervatari