avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... OBTINEREA ACTULUI DE IDENTITATE IN RELATIA DE ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

OBTINEREA ACTULUI DE IDENTITATE IN RELATIA DE CONCUBINAJ

Locuiesc de 12 ani intr-o rel, de concubinaj si as dori sa stiu in ce situatie se poate obtine cartea de inentitate , pentru ca in momentul de fata nu pot obtine decit carte de identitate provizorie cu viza de flotant valabil 1 an ,Mentionez ca nu am nici-un alt domiciliu nicaeri, deci nu am nici un spatiu de locuit pe numele meu. deci , asta-i intrebarea :ce trebuie facut ( inafara de casatorie legitima )pt. a obtine cartea de identitate.
Cel mai recent răspuns: mgomez , utilizator 11:42, 22 Mai 2010
Ordonanţă de urgenţă nr. 97 din 14/07/2005
Versiune actualizata pana la data de: 02/07/2009
privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români

Art. 27. - (1) Dovada domiciliului se poate face cu unul dintre următoarele documente:
a) acte încheiate în condiţiile de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare, privind titlul locativ;
b) declaraţia scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spaţiu, însoţită de unul dintre documentele prevăzute la lit. a);
c) declaraţia pe propria răspundere a solicitantului, însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil, faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată, pentru persoana fizică ce nu poate prezenta documentele prevăzute la lit. a) şi b); pentru minorii şi persoanele fizice puse sub interdicţie, declaraţia se dă şi se semnează de către părinţi sau de către reprezentanţii lor legali;
d) documentul eliberat de primării, din care să rezulte că solicitantul sau, după caz, găzduitorul acestuia figurează înscris în Registrul agricol.

1. ar fi preferabil sa folosim termenii legali si nu cei ...din folclor.
2. pentru situatia in care, in spatele declaratiei nu avem o ...foaie A4 botezata "contract de ...", nu ar fi firesc sa ne intrebam care este natura juridica a acestei declaratii de primire in spatiu?

In fond ce semnifica ea? Imi consemneaza / face dovada acordului de vointa al proprietarului spatiului pentru remiterea spre folosinta temporara a lucrului determinat. (spatiul).

Daca spatiul a fost remis spre folosinta atunci am o minunatie de contract de comodat VALABIL incheiat prin simpla predare a lucrului, chiar daca nu am o foaie A4 cu niste clauze mazgalite pe ea si botezata in vreun fel. (Art 1560 c.civ - "contractul de comodat este un contract prin care cineva imprumuta altuia un lucru spre a se servi de dansul..."). Fiind un contract real el se incheie prin remiterea lucrului, foaia A4 neservindu-mi decat de dovada.

Daca lucrul nu s-a predat declaratia imi face dovada existentei unei promisiuni (obligatie de a face) de a incheia in viitor, in conditiile stabilite ...contractul, care poate fi contractul real de COMODAT = imprumut de folosinta.

Deci, ce poate fi pana la urma declaratia aceea? "Scriptura a aceluia in contra caruia s-a format petitia..." (1197 c. civ). Adica inceput de dovada scrisa. Oops! Si dintr-odata foaia aceea A4 de mai sus nu mai e chiar atat de necesara celui care ar sti cum sa se folosesca de declaratie.

Mai departe nu mai scriu colega @ Ruje, pentru ca s-ar putea sa-l destept prea tare pe vreunul "luat in spatiu". (inclusiv pe-al dvs.).

Metaforic vorbind, era mult mai preferabil sa scrieti dvs. ceva pe o foia A4 din spatele declaratiei decat sa "scriu" eu pe ea pentru ca mi-ati lasat-o ...polita in alb. ;)
Ultima modificare: Luni, 23 Noiembrie 2009
romascanu, moderator
Romascanu a mentionat prevederile legale ce stabilesc actele necesare pentru obtinerea unei C.I. cu un domiciliu stabil.

1. Pentru ca o declaratie de luare in spatiu a concubinei sa aiba efect, este necesar ca aceasta sa detina cu titlu de proprietate imobilul in care locuiti.
2. In cazul in care conditia impusa la pct. 1 este indeplinita, astfel incat concubina da o declaratie de luare in spatiu a dv. iar, ulterior, relatiile dintre cei doi parteneri concubini se inrautatesc, concubina nu va poate evacua din acel spatiu decat in doua moduri:
a) cu acordul dv.;
b) in cazul in care nu doriti sa evacuati de buna-voie imobilul, va trebui sa va dea in judecata pentru a obtine o hotarare judecatoreasca apta de executare silita.
Poate ca la acest aspect s-a gandit si concubina...sau poate nu...
In cazul in care concubina - proprietara imobilului - nu doreste sa dea acea declaratie de luare in spatiu, nu o puteti obliga.
In cazul in care concubina are calitatea de chirias, atunci este necesar si acordul ei si acordul proprietarului imobilului, exprimat prin acea declaratie. ;)
OK. Dar nu stiu daca am inteles ceva. Asta e o posibilitate pentru un cetatean strain sa aiba o Carte de Identitate? Care documente sunt necesare pentru luare in spatiu unui cetatean strain?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare buletin bogdan311 bogdan311 Buna ziua Pe 25.12.2013 imi expira CI insa am o problema si anume:Pe CI am o adresa la care nu mai locuiesc de 6 ani undeva prin Bucuresti(am fost casatorit ... (vezi toată discuția)
Dovada domiciliu pentru schimbarea ci Andreea15 Andreea15 Buna ziua, Am nevoie de parerea domneavoastra intr-o problema prin care trec acum. Am incercat sa-mi schimb CI deoarece mi-a expirat si la depunerea ... (vezi toată discuția)
Luarea in spatiu stelistul7 stelistul7 buna ziua .doresc sa fiu luat in spatiu de catre bunica,dar ea nu se poate deplasa.cum procedez? (vezi toată discuția)