Buna ziua, Am o nelamurire: in situatia in care un angajat se simte rau in timpul programului de lucru (tura de noapte, are stari de rau, frisoane), este dus la policlinica din locatia unde lucreaza iar apoi medicul il trimite la spitalul judetean cu ambulanta pentru investigatii suplimentare.. acest tip de eveniment trebuie anuntat la itm? mentionez ca starea de rau nu s-a datorat activitatii desfasurate, nu avea legatura cu procesul de munca.
Multumesc pentru raspuns
Buna ziua!
Dupa parerea mea...cel mai bine ar fi sa comunicati evenimentul la ITM, sa-l cercetati ca atare si sa propuneti incadrarea lui ca accident in afara muncii -Art. 2, alin 11 din H.G. 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, 11. accident în afara muncii - accident care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 5 lit. g) şi la art. 30 din lege;
Sau puteti face o cercetare la nivel de intreprindere, fara anuntarea ITM-ului, in legatura cu acest eveniment.
Dosarul de cercetare, care trebuie sa contina copi dupa fisa de aptitudine si fisa de Instruire introductiv generala a angajatului, fisa de iesire din spital si declaratii ale victimei* si eventualilor martori in legatura cu producerea evenimentului, le arhivati la nivelui angajatorului.
Eu as opta pentru prime varianta, daca se suspecteaza o boala profesionala si pentru a doua daca nu exista suspiciunea asta.
Asteptati si alte sugestii...
Nu este loc de interpretare/ pareri legat de anuntarea evenimentelor produse. Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, mentioneaza:
-Art. 26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.
-Art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-Art.5
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
In cazul prezentat de utilizator, simptomele se pot datora existentei factorilor de risc profesionali care pot duce la boala profesionala sau boala legata de profesie.
Examinarea medicala a lucratorului de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale devine obligatorie dupa externarea lucratorului cu fisa medicala de urmarire, recomandari, tratament, etc. primite de la medicul specialist internist al spitalului/ clinicii medicale unde a fost trimis pentru examinari medicale suplimentare. Aptitudinea in munca a lucratorului trebuie revizuita.
Toate evenimentele produse in procesul muncii/ in timp ce lucratorul este la serviciu se cerceteaza obligatoriu la nivelul firmei, iar dosarul de cercetare se trimite de catre angajator la avizare la ITM si daca sunt indeplinite conditiile legale, dosarul va fi avizat de ITM si firma va inregistra evenimentul produs ca accident de munca.
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 114 Cercetarea evenimentelor are ca scop stabilirea imprejurarilor si a cauzelor care au condus la producerea acestora, a reglementarilor legale incalcate, a raspunderilor si a masurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor cazuri similare si, respectiv, pentru determinarea caracterului accidentului.
-Art. 115 Cercetarea se face imediat dupa comunicare, in conformitate cu prevederile art. 29 alin. (1) din lege.