avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociația de proprietari are dreptul de a hotărî ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociația de proprietari are dreptul de a hotărî asupra proprietății private?

Buna ziua,
Suntem membri unei asociatii de proprietari si ne-am trezit cu un afis din partea administratorului care ne informeaza ca "s-a decis" in cadrul unui consiliu (la care participa oricum doar clica dansilor) sa fie schimbate toate apometrele din bloc deoarece cele existente ar fi"uzate", iar cei care nu vor fi de acord vor plati niste sume calculate de dansii.
Va rog sa ne ajutati cu cateva sfaturi deoarece nu credem ca aceasta situatie este legala din urmatoarele motive:
-apometrele pe care le avem montate sunt legale, verificate cf legii iar cei care nu au apometre si-au asumat oricum plata consumului impus;
- decizia de inlocuire a acestora pe proprietatile personale ar trebui sa fie la latitudinea fiecarui proprietar dupa propriile calcule;
- negocierea cu firma de apometre sau selectia de oferte nu a fost transparenta;
-pentru achitarea avansului acestei lucrari au fost retrasi din fondul de rulment ai asociatiei bani la discretia exclusiva a administratorului.
- nu am fost consultati individual asupra acestei propuneri(unii locatari lipsesc din tara si sunt pusi in fata acestei situatii la intoarcere), iar abia dupa consultare , in functie de feedback sa se ia masuri sau nu spre aceasta inlocuire:
Va rugam sa ne sfatuiti ce putem face sa stopam acest abuz, care de altfel, nu este singular.
Unde putem face reclamatie pentru eventuale controale contabile sau de alta natura?
Va multimim,
Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Epuree , utilizator 23:08, 14 Iunie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu stiu cum puteti rezolva specific, in cazul strict al asociatiei dvs. ,problema cu pricina. Puteti ajunge si in instanta, sau vor ceda cei din conducere, in fata argumentelor privind temeiul legal.
Cititi legea 196/2018, acolo gasiti tot ce va intereseaza:

[ link extern ]

De exemplu, ca obligativitate , nu aveti decit pe aceea de a avea acel apometru:
Art. 32
(1) Proprietarii sunt obligați să ia măsuri pentru consolidarea și modernizarea condominiului, modernizarea echipamentelor, instalațiilor și dotărilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală, reabilitarea termică în scopul creșterii performanței energetice, precum și reabilitarea structural- arhitecturală a anvelopei condominiului pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, în condițiile menținerii aspectului armonios și unitar al întregului condominiu, indiferent de natura intervențiilor.

Ceea ce deja este indeplinit. Legea veche (230/2007) nu instituia aceasta obligatie.

Adunarea generala nu poate hotari in chestiuni legate de proprietatea individuala. Puteti citi atributiunile la art. 53. Nici comitetul executiv nu are astfel de atributiuni, ce sunt prezentate la art. 55.

Administrarea condominiilor inseamna:
Art. 63
(1) Administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și/sau modernizarea, după caz, a proprietății comune aferente condominiului sunt în sarcina asociației de proprietari, iar cheltuielile legate de aceste activități reprezintă cheltuieli comune.
(2) În scopul administrării și întreținerii condominiului, asociația de proprietari încheie contracte în numele proprietarilor cu persoane fizice, persoane fizice autorizate sau cu persoane juridice cu obiect de activitate administrarea condominiilor, înființate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Deci contractele se incheie pentru chestiuni legate de partea comuna.

Dreptul de a va adresa instantei este conferit de :
Art. 52
(1) Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociației de proprietari ori este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceștia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său pot/poate ataca în justiție respectiva hotărâre.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Aprilie 2019
latka, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este subiect delicat deoarece este temeinic si legal ca repartizarea consumurilor individuale sa fie corecta,pentru analiza si eventual raspuns la obiect este necesar sa precizati concret despre ce "consiliu " este vorba
Hotararea inlocuirii aparatelor individuale de contorizat utilitati se dispune numai de catre adunarea generala a membrilor proprietari
pentru achitarea avansului acestei lucrari au fost retrasi din fondul de rulment ai asociatiei bani la discretia exclusiva a administratorului.

conform dispozitii in vigoare fondul de rulment poate fi utilizat strict pentru achitare facturi furnizori de utilitati
Pentru plata reparatii parti comune condominiu se utilizeaza fondul de reparatii
Unde putem face reclamatie pentru eventuale controale contabile sau de alta natura?

in speta nu se impun controale contabile ci ale hotararilor adunarii generale sau ale comitetului executiv
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

ynocentta a scris:


Hotararea inlocuirii aparatelor individuale de contorizat utilitati se dispune numai de catre adunarea generala a membrilor proprietari


Nu doriti sa indicati si care e temeiul legal prin care adunarea generala poate hotari acest lucru ? Adica asupra folosirii proprietatii individuale ?

Repartizarea cheltuielilor legate de apa se face conform :
Art. 83 din legea 196/2018
(1) Cheltuielile pe consumuri individuale reprezintă cheltuielile asociației pentru: apă rece și canalizare; apă caldă de consum; energia termică, combustibilul și apă rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; încălzirea proprietății individuale.

(2) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcție de indexul contoarelor individuale, în funcție de indexul repartitoarelor de costuri, conform normelor tehnice și metodologiilor elaborate de autoritățile naționale de reglementare sau de autoritățile administrației publice locale, sau în funcție de alte criterii în baza cărora se pot individualiza consumurile, cu respectarea legislației și a reglementărilor în vigoare.

Stiti vreo norma legala noua care obliga proprietarii sa-si inlocuiasca apometrele existente , pe motiv de uzura ?
Ultima modificare: Duminică, 7 Aprilie 2019
latka, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@latka
Sunt foarte multe asociatii unde instalarea aparatelor de contorizat utilitati individuale a fost executata in baza hotararii adunarii generale a membrilor asociatiei de proprietari care a preluat si responsabilitatea de a instala un anume model aparat contorizat si a executat instalarea prin anumit operator economic autorizat agreat
Conditionat de interesul majoritatii proprietarilor ,sunt situatii in care pentru indepartarea inregistrarii de supliment de consum adunarea generala hotaraste inlocuirea aparatelor de contorizat de regula cu unele generatie noua,la moda fiind cele cu citire radio care faciliteaza procedura de preluare si calcul consum individual
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu am întrebat de temeiul legal, nu de faptul ca sunt asociații care au decis în AG acest lucru. O hotărâre AG, la fel ca și o hotărâre judecătorească nu este izvor de drept. Și chiar sunt curios, statistic vorbind, cite asociații au hotărât în AG acest lucru.

Din 2006, conform reglementarilor MID, asimilate și de legislația noastră pentru conformare cu cea existenta la nivel european, toate apometrele au aceeași clasa de precizie. Nu există vreo norma legala care sa se refere la cele cu transmisie radio, ca având o clasă mai buna de precizie.

Nu exista în legea 196/2018 vreun paragraf care sa spună ca hotărârile AG se pot aplica în cazul apometrelor proprietate individuala (o AG pune în discuție probleme legate de partea comuna) pentru mai buna contorizare.

Alte discuții în legătură

Administrator cu practici abuzive sevastia sevastia În urma refuzului de a-mi introduce-n apartament surse suplimentare de radiaţii electromagnetice, prin apometrele cu unde radio impuse de asociaţie fără a ... (vezi toată discuția)
Refuz montare apometre cu citire radio Kopela Kopela Buna seara ! In blocul unde locuiesc s-a hotărât în AG înlocuirea tuturor apometrelor vechi cu apometre noi cu citire radio. Din tot ce am citit aici pe ... (vezi toată discuția)
În ce condiții legale se pot schimba vechile apometre de apartament ... Cojocaru mihai Cojocaru mihai În ce condiții legale se pot schimba vechile apometre de apartament cu unele cu radiocitire wireless (asa dorește presedintele ). Specific: la prima ... (vezi toată discuția)