avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Noi, ca proprietari, avem dreptul să consultăm și ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Noi, ca proprietari, avem dreptul să consultăm și să foto-copiem orice contract din Asociația de Proprietarii, știind ce spune Legea nr. 196/2018, art. 28 ?

Noi, ca proprietari, avem dreptul să consultăm și să foto-copiem orice contract din Asociația de Proprietarii, știind ce spune Legea nr. 196/2018, art. 28, că avem dreptul să consultăm și să foto-copiem ORICE DOCUMENTE ale Asociației de Proprietari, știind că acestea sunt și în proprietatea noastră, mai ales că noi le plătim indemnizațiile acestora ?
Mă refer în special la contractele șefilor Asociației, dar și ale celorlalți angajați, mai ales Contractul de Muncă al administratorului și Contractul de Mandat al Președintelui Asociației de Proprietari.
Știu că nu am avea dreptul să consultăm orice contract decât în cazul în care ar exista vreo Clauză de Confidențialitate, dar asta ar intra în contradicție cu art. 28 sau 29.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Aprilie 2019
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 14:13, 13 Aprilie 2019
Buna ziua!
In cazul presedintelui...puteti cere procesul verbal al sedintei in care acesta a fost ales, a primit mandatul de presedinte al asociatiei de locatarii..
In cazul administratorului...puteti cere contractul de munca sau de prestari servicii, precum si fisa postului, in baza caruia dumnealui desfasoara activitatea.
Si nu stiu ce clauza de confidentialitate legala se poate introduce in contracte care sa interzica accesul proprietarilor la acele documente. Daca exista una...ii puteti spune presedintelui ca este ilegala si ca va adresati instantei daca nu va prezinta acel document.
Conform dispozitii in vigoare,disp art 28 L nr 196/2018 legiuitorul a dispus
ART. 28
(1) Proprietarii din condominiu au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce
privesc activitatea asociației, să solicite în scris și să primească copii după orice document al acesteia. Proprietarii care solicită copii după documentele asociației de proprietari vor suporta
costul de multiplicare a acestora.


(4) În cazul în care președintele sau administratorul nu ia toate măsurile necesare în scopul
facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociației de proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta comitetul executiv și cenzorul/comisia de cenzori. În situația nesoluționării sau a soluționării necorespunzătoare a solicitărilor notificate în termen de 10 zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compartimentelor prevăzute la art. 10.


Legiuitorul a dispus strict dreptul de informare si de primire copii dupa orice document
Legiuitorul nu a prevazut dreptul ca solicitantul sa fotocopieze documentele !
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu stiu, ajungem intr-o zona a discutiilor de parca am face cele mai mari descoperiri.
Conform Legii putem cere orice informatie, ba mai mult le-am putea afisa la avizier.
Ce date te-ar interesa pe dumneata proprietarule de locuinta la bloc? Te intereseaza cati "marafeti" incaseaza admin-ul si presedintele asociatiei, da? Dar vin si te intreb, pe lista de plata nu ai aceste date? Nu poti sa faci niste inmultiri acolo sa vezi cam care-i scorul?
In fine, la noi nu este niciun secret din toate cele povestite mai sus. Trebuie doar sa te prezinti la AG, sa studiezi BVC-ul si afli si cati dinti mai are in gura presedintele - daca acesta-i necazul unora!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnule Adam Grecu , Dumneavoastra in loc sa intariti disciplina si aplicarea corecta a legilor intr o asociatie de proprietari , ce faceti ? scimbati metoda .
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce metoda vedeti dvs. ca vreau sa schimb domnule?
Pot eu sa ma dau peste cap ca Fat Frumos si tot nu reusesc sa schimb ceva ceea ce este legiferat. Incerc sa spun si chiar sa accentuez ca punem intrebari pe forum, asa de-a dragul de a posta, iata: omu' nos' vrea sa vada, sa fotocopiem contractele de munca, fisa postului si mai stiu eu ce mai vrea sa afle. Are dreptul? Daca ne luam dupa Codul muncii - nu este permis. Daca ne luam dupa L196, cica da, dvs. aveti dreptul, insa la drept vorbind cu ce v-ar ajuta pe dvs. sa aveti o fotocopie acontractului de munca al administratorului - cand, banuiesc ca singura informatie care va sta in minte ar fi - care este salariul acestuia, da? Pai daca un cod al muncii spune ca salariul este confidential, vine o lege organica si spune, ba trebuie ca proprietarul sa stie valoarea salariului. Unde-i dreptatea/ Unde mai pui ca valoarea salariului brut al admin-ului, a casierului, contabilului, omului de serviciu si ce mai aveti pe-acolo, le puteti afla din Lista de plata, da? Scrie in Lege ca langa lista de plata trebuie afisate asa-zisele explicatii, adica un document din care rezulta situatia cheltuielilor (a facturilor) si modul lor de repartizare - si am terminat discutia pe aceasta tema.
Cum vreau eu sa schimb metoda @eugarizan? Vreau sa spun ca mai ales @flory_mr "bate moneda" pe orice subiect de parca ar fi cel mai neinformat om din lume - dumneta chiar nu sesizezi aceste lucruri? Va spun eu, maine-poimane o sa ne intrebe: este adevarat ca iarba din parcul nostru este verde? Ori la iarna: - zapada la asociatia noastra are culoarea alba - este adevarat? La voi este la fel?
Stima!

Alte discuții în legătură

Cine stabileste majorarea salariului presedintelui asociatiei de proprietari? GeorgetaAnca GeorgetaAnca Conform Legii nr. 196/2018 , cap. V, art. 58, (1) \"Presedintele asociatiei de proprietari si membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui ... (vezi toată discuția)
Registrul de corespondență și ștampila stau în apartamentul președintelui și nu mai putem înregistra petițiile și contestațiile - ce măsuri putem lua ? flory_mr flory_mr Vineri, 16.08.2019 am vrut să depun la sediul ilegal al Asociației încă o cerere pentru a consulta și de a foto-copia ORICE DOCUMENT AL A.P.71 Brăila, ... (vezi toată discuția)
Ați mai auzit să existe funcția de administrator delegat într-o asociație de proprietari, sau dacă o asociație poate avea doi administratori - unul tehnic, unul contabil ? flory_mr flory_mr Ați mai auzit să existe funcția de Administrator Delegat într-o Asociație de Proprietari, sau dacă o Asociație poate avea doi administratori - unul ... (vezi toată discuția)