Buna seara.
Am si eu cateva întrebări:
Prietena mea este însărcinată in saptamana 15. O sa iasa in sarcina cu risc in aproximativ 2 săptămâni. Are lucrat 2 luni anul trecut la un post de lucru, si la postul acesta de lucru are 8 luni lucrate consecutiv.
Beneficiază de indemnizația de creștere a copilului?
Cat este această indemnizație?
Pe perioada de sarcina cu risc are indemnizație? Cat este această indemnizație?
Vreau sa specific ca este încadrata cu minimumul pe economie.
Sarcina cu risc se calculează în cele 12 luni de cotizare de care ai nevoie pentru a primi indemnizația de creștere a copilului?
Mulțumesc anticipat.
Da, perioada de concediu de risc maternal se calculeaza la cele 12 luni necesare pentru a putea beneficia de indemnizatia de crestere a copilului.
Cuantumul indemnizației de risc maternal reprezintă 75% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă.
Noiembrie 2017 - octombrie 2019 ,este perioada eligibila pentru CCC.
Singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
......
Verificati daca in perioada sus mentionata prietena dvs are minim 12 luni in care a realizat/va realiza venituri din salarii și asimilate salariilor....
Concediu in sarcină
Panpab
Lucrez de7 luni, sunt însărcinată in 3 luni si o sa intru in concediu de risc maternal din cauza unor probleme in sarcina,dupa aceste 120 de zile voi intra ... (vezi toată discuția)
Acte
Rusan1989
Buna ziua.Daca am fot in concediu de risc maternal 8 luni de zilr si mia murit fetita
De 8 luni mam intors inapoi ma munca iar akm am aflat ca sunt din nou ... (vezi toată discuția)