Buna seara,
Daca un prof univ si-a luat in anul academic 2018-2019 concediu fără plata (suspendare de contract) iar in anul 2019-2020 a reluat activitatea dar ramane însărcinată...poate beneficia de indemnizație ptr copil de 85%? Sau de concediu medical ptr risc de sarcina in perioada sarcinii? Multumesc
Datele furnizate sunt prea putine pentru a ne da seama .. daca doreste sa stie , la modul general , atunci :
Singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
......
Si concediul pentru risc maternal ( sarcina cu risc...) se poate acorda si fara conditie de vechime ( cum este in cazul concediullui maternal, de boala obisnuita, etc., unde trebuie sa ai un stagiu minim de cotizare de 6 luni, anterior lunii in care beneficiezi de acest concediu).
Concediu in sarcină
Panpab
Lucrez de7 luni, sunt însărcinată in 3 luni si o sa intru in concediu de risc maternal din cauza unor probleme in sarcina,dupa aceste 120 de zile voi intra ... (vezi toată discuția)