avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Calomnie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Calomnie

Buna ziua,

Un angajat al societatii care administreaza cladirea de birouri unde lucrez, a redactat un proces verbal de constatare in baza caruia societatea la care sunt angajat este obligata sa plateasca o suma importanta de bani cu titlu de despagubiri ca urmare a unor presupuse pagube create de mine. Procesul verbal este semnat de inca 2 persoane in calitate de martori.

Am fost supus unui proces intern de investigare pentru comportament neadecvat, in urma caruia am demonstrat cu probe ca marturia respectivilor si procesul verbal sunt mincinoase. Cei trei au facut front comun pentru a evita plata sumei respective care le-ar fi fost imputata.

Doresc sa intentez actiune in instanta impotriva celor 3 mincinosi, cat si a angajatorului lor care a coordonat actiunile acestora, pentru prejudiciile de imagine create fata de angajatorul meu actual.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ovidiu1970 , utilizator 10:34, 27 Noiembrie 2009
ART. 206
Calomnia
Afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public, se pedepseşte cu amendă de la 250 lei la 13.000 lei.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală
Ultima modificare: Luni, 23 Noiembrie 2009
luiza2008, utilizator
Numai in civil aveti sanse de castig. In penal va pierdeti timpul.
GabrielaA a scris:

Numai in civil aveti sanse de castig. In penal va pierdeti timpul.

Aveti dreptate!
Insa ce se poate face in acest caz pe latura civila? Ce fel de actiune trebuie intentata?
O actiune bazata pe raspunderea civila delictuala , temeiul de drept al actiunii fiind art.998 si urm. C.civ. In cadrul acestei actiuni, reclamantul va adresa o cerere de chemare in judecata , la instanta civila( judecatoria) a partilor ce i-au cauzat prejudiciul moral , depunand si dovezile pe care se sprijina afirmatiile sale.
legally a scris:

O actiune bazata pe raspunderea civila delictuala , temeiul de drept al actiunii fiind art.998 si urm. C.civ. In cadrul acestei actiuni, reclamantul va adresa o cerere de chemare in judecata , la instanta civila( judecatoria) a partilor ce i-au cauzat prejudiciul moral , depunand si dovezile pe care se sprijina afirmatiile sale.

Va multumesc pentru lamuriri.:)
Chiar vroiam si eu sa stiu ce se poate face pe latura civila,avand in vedere ca in penal sunt sanse aproape nule.

Alte discuții în legătură

Reclamantul care isi fondeaza cererea de chemare in judecata exclusiv pe minciuni,poate fi tras la raspundere in vreun fel? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Fosta sotie si-a fondat cererea de chemare a mea in judecata pentru reincredintarea minorului,exclusiv pe minciuni.Acest lucru poate fi admis in afara de ... (vezi toată discuția)
Speta nutzzu nutzzu in urma cu 6 luni am fost am fost reclamat pt luare de mita .In urma cu o luna am primit NUP,iar in rezolutia respectiva,procurorul constata ca fapta nu ... (vezi toată discuția)
Martori mincinosi sabadussimona sabadussimona As dori sa stiu unde pot face sesizare impotriva martorilor mincinosi dintr-un proces civil,sau pot deschide actiune in Instanta pentru calomnie,deoarece mi-au ... (vezi toată discuția)