Buna,Am o vecina care are nevoie de ajutor .Doamna sa casatorit cu cca 20 de ani in urma in Serbia,iar in urma cu cca 6 luni a divortat in Austria.Acuma doreste ca sa schimba pasaportul la consulatul din Viena.Din cea ce am citit pe siteul MAE,trebuie ca sa duca :divortul tradus plus dovada ca respectiuvul divort este inregistrat in tara.Acuma asteapa traducerea pentru a merge la consulat si a efectua demersurile ....intrebare:Trebuie apostila pentru actul de divort?Daca da,cum se obtine?Iar alta nelamurire...tot pe pagina MAE scrie ca trebuie adus si certificatul de casatorie romanesc....nu am gasit daca trebuie adus si certificatul de casatorie din alte tari decat Austria respectiv Romania.....deoarece daca trebuie adus si certificatul de casatorie din alta tara dect AT-RO,trebuie si acesta tradus (in cazul de fata din Serbia)
Alta nelamurire este cum poate reveni la numele de dinaintea casatoriei?Pe certificat nu precizeaza daca a revenit la numele initial.
Multumesc,poate reusesc sa o descurc cumva pe doamna cu ajutorul dumneavoastra.
Cel mai simplu, sunati la autoritatea la care veti inregistra actele ca sa va lamuriti.
Cred ca va trebui sa depuneti si certificatul de casatorie initial. Pentru membrele UE, parca nu se mai depuneau actele cu apostila: totusi, unele autoritati le cereau apostilate daca nu erau eliberate in dubla limba. Trebuie depusa o intelegere intre soti legat de revenirea numelui anterior, daca actul nu precizeaza.
Eu am vazut ca practica e diferita de la o autoritate la alta, pe aceeasi procedura. Cel mai bine este sa sunati la autoritatea unde veti depune actele.
Buna seara.Da. Toate documentele trebuiesc traduse, legalizate si apostilate. Cu toate ca EXTRASUL DUPA CERTIFICATUL DE CASATORIE NU S-AR TRADUCE, cu tpoate aceastea trebuie tradus. Depinde peste cine dati riscati sa face mai multe drumuri ba ca nu aveti x sau y...
Buna Dimineata.Va multumesc pentru raspuns.Am reusit in final sa prind o linie libera cu cineva de la consulat si m-a lamurit.....nici nu iti mai vine sa divortezi cata birocratie este :-),mai ales daca esti femeie.......groaznic cat timp pierzi.....
Cu respect Calin