avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Printr-un fals în acte comis de un angajat al ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Printr-un fals în acte comis de un angajat al primăriei mi s-a furat, practic, un teren care apoi a fost vândut. De când începe să curgă termenul de prescripție pentru infracțiunea de fals intelectual?

Buna ziua,

Va rog frumos sa imi spuneti pentru infractiunea de fals intelectual (fals in inscrisuri de catre un functionar al Primariei) - de cand incepe sa curga termenul de prescriptie? Acest functionar a falsificat un act dar eu nu am avut cunostinta pana recent de acest lucru. Care este data de la care incepe sa curga termenul de prescriptie in acest caz?

Pot face o actiune separata ca dosar civil pentru solicitarea pretentiilor morale si materiale?

Prin falsul in acte comis de angajatul Primariei mi s-a furat practic un teren care apoi a fost vandut. Ce pot solicita si mai ales ce valoare si ce articole sunt incidente?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 25 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Salut, multumesc pentru raspuns!

Este adevarat ca e mare bataie de cap si cheltuiala cu instantele, dar nu ai incotro. Eu pe cale civila daca nu actionez in 3 ani, nu mai pot recupera nimic pt ca pe cale penala posibil sa dea clasare ca s-a prescris fapta. Nu ai ce face uneori, trebuie sa incerci toate modalitatile, macar sa fii linistit ca ai facut tot ce s-a putut.

Stiu in mod cert ca mi se cuvine partea la teren si ca e manarie facuta la primarie. Astfel, ca sa clarific, tatal meu a decedat in 1999 si eu am certificat de mostenitor si are mai multe terenuri. Pe unul dintre titlurile de proprietate apare si sora lui (cota 50%-50%). Acest titlu contine 2 terenuri si a fost modificat prin hotararea comisiei de fond funciar in anul 2002 (comisie comunala, la Primarie) prin inlaturarea de pe titlu a tatalui meu. Pur si simplu pe titlu este taiat cu o linie numele tatalui meu. Nu inteleg ce s-a intamplat deoarece primarul, vicele si alti functionari din Primarie ne cunosc personal, cred ca aceasta sora a tatalui meu i-a mituit cu ceva ca sa ramana cu toata suprafata. Nu s-a facut niciun proces sau hotarare judecatoreasca pt a permite inlaturarea de pe titlu a tatalui meu. M-am adresat si OCPI si mi-au confirmat ca s-a modificat titlul de proprietate si ca nu mai am calitatea de a solicita o copie/un duplicat. Saptamana asta am luat legatura cu primarul si am stabilit sa merg la Primarie sa imi puna toate actele la dispozitie. Voi face si cererile mentionate de dvs.

Titlul de proprietate - daca s-a emis in baza legilor fondului funciar? Cum pot afla aceasta informatie ? La ce va referiti mai exact? Daca a fost un teren retrocedat tatalui meu in urma luarii abuzive in timpul comunismului? (nu stiu foarte multe detalii despre aceste legi)



vasile333 a scris:

sal
am incercat ca sa iti raspund dar se bloca mesajele .
am vazut si raspunsurile de la d-nul avocat, parerea mea este ca va complicati inutil si nu isi are rostul.
va chinuiti prin instante , timp pierdut degeaba si banii.
nu ati spus mai multe in legatura cu terenurile.
a cui au apartinut in trecut?
cand sa eliberat titlu de proprietate sa emis in baza legilor fondului funciar?
eu zic sa cercetati problema mai intai, nu repede sa faceti sesizari ca pierdeti timp.
aceste sesizari penale care se fac, procurorul le da la un politist ca sa faca cercetarile de rigoare si acestia in marea majoritate a cazurilor nu o fac sau o fac defectuos.si politisti fac un referat prin care propun clasarea si cum zicea si Elena Udrea copy-paste. numai zic nimic , ca se supara procurori.
ideea este altfel daca vreti sa aflati daca vi se cuvine vreo cota parte sau nu la terenuri.
faceti la primaria respectiva mai multe cereri , prin care solicitati ca sa vi se elibereze extrasul de rol agricol, dupa tatal, bunicii si in felul acesta aflati daca aveau terenuri sau nu.
apoi inca o cerere prin care solicitati ca sa va zica daca sau eliberat titluri de proprietate atat pe defunct cat si ca mostenitor sau in nume propriu dupa tatal, bunicii si alte persoane pe care credeti ca au avut terenuri agricole.
dupa ce aflati daca a avut sau nu teren agricol , apoi atunci luati legatura cu un avocat care sa solicite revendicarea imobiliara sau obligatia de face modificare titlu de proprietate ; uite un exemplu de la judecatoria podu turcului dosar nr. 558/829/2017 cum sa rezolvat usor.


"""Titlul de proprietate - daca s-a emis in baza legilor fondului funciar? Cum pot afla aceasta informatie ? La ce va referiti mai exact? Daca a fost un teren retrocedat tatalui meu in urma luarii abuzive in timpul comunismului? (nu stiu foarte multe detalii despre aceste legi)""""
lucrurile astea le afli la primarie cand iti arata actele.
cine ti-a zis ca daca numai in 3 ani poti sa actionezi in civil?
nu exista asa ceva
A spus dl avocat mai devreme in postare: "In fata instanței civile puteți formula
acțiune pentru angajarea răspunderii civile delictuale in termen de 3 ani de când ați cunoscut ca ați fost prejudiciat, fără a conta data comiterii faptei ilicite."

Presupun ca si in civil - ca sa solicit pretentiile - exista o limita ? O sa vad la primarie ce s-a intamplat si ce acte sunt acolo.

vasile333 a scris:

"""Titlul de proprietate - daca s-a emis in baza legilor fondului funciar? Cum pot afla aceasta informatie ? La ce va referiti mai exact? Daca a fost un teren retrocedat tatalui meu in urma luarii abuzive in timpul comunismului? (nu stiu foarte multe detalii despre aceste legi)""""
lucrurile astea le afli la primarie cand iti arata actele.
cine ti-a zis ca daca numai in 3 ani poti sa actionezi in civil?
nu exista asa ceva

Dnul avocat să referit la acțiune pentru angajarea răspunderii civile delictuale . Vezi ce acte au stat la baza eliberării titlului de proprietate, si apoi mai vorbim.
Exact, m-am referit la termenul de prescripţie pentru angajarea răspunderii civile delictuale.
În materie de obţinere titlu de proprietate asupra imobile şi de cărţi funciare termenele sunt mult mai mari.
Dar rămân la concluzia că soluţia propusă de mine este mai efectivă. Penalul ţine în loc civilul (e o vorbă între jurişti) şi penalul face ca oamenii să acţioneze corect în cele din urmă.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj

Alte discuții în legătură

Are procurorul obligația de a cere judecătorului anularea unor acte când constată falsuri în înscrisuri oficiale? soparla62 soparla62 INTRBARE : Cand procurorul constata falsuri in inscrisuri oficiale dar faptele sunt prescrise are acesta obligatia sa ceara judecatorului de camera ... (vezi toată discuția)
Art. 341 alin.6 lit. b cod proc. pen. crimxm crimxm Buna ziua, Am calitatea de petent intr-o cauza penala, finalizata cu \"clasare\" de catre Parchetul d.p.l.Jud sect.... Am depus Plangere in temeiul art 340 ... (vezi toată discuția)
este obligat sau nu este obligat procurorul, in cazul in care dispune clasarea sau renuntarea la urmarirea penala sa solicite instantei de judecata anularea actelor false si a celor subsecvente, cornaca cornaca Printr-un fals în acte comis de un angajat al primăriei mi s-a furat, practic, un teren care apoi a fost vândut. In anul 2005 un secretar de primarie a ... (vezi toată discuția)