avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Determinarea venitului net in sistem real sau cota ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Determinarea venitului net in sistem real sau cota forfetara de cheltuieli?

In cazul unui apartamant inchiriat de o persoana fizica unei persoane juridice cum se stabileste venitul net a locatorului (persoana fizica) in cazul Declaratiei Unice?
Este automat sistemul real?
Persoana fizica care inchiriaza apartamentul nu are niciun alt venit in Romania. Va datora CASS pe contravaloarea chiriei sau pe valoarea salariului minim multiplicata cu 12 ( pentru un an intreg)?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 17:41, 16 Aprilie 2019
Nu, pe cota forfetara. Daca venitul net din inchiriere, adica 60% din valoarea chiriei bute anuale conform contractului, este peste valoarea plafonului a 12 salarii minime brute pe economie adica de exemplu in acest an peste 24960 lei, va plati anual obligatoriu cass 10% aplicat doar la valoarea plafonului si va depune declaratia unica doar prin internet folosind contul personal dschis cu nume si cnp pe spatiul privat personal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri ca persoana fizica (nu pfa) R()bert R()bert Buna ziua, Incerc sa fac o simulare si am nevoie de putin ajutor. O persoana fizica poate lucra printr-o platforma de genul freelancer si poate incasa ... (vezi toată discuția)
Plata cass la venitul din inchiriere Nedmer Nedmer La veniturile totale din chirii CASS nu se plătește sub plafonul de 24960 lei , veniturile brute sau nete ? (vezi toată discuția)
Trebuie să plătesc cas si cass 00Monica42 00Monica42 Sunt angajat la o firma de unde iau salariul si care imi plătește contribuțiile sociale . Am un apartament inchiriat, pe tot anul 2018,cu contract si o ... (vezi toată discuția)