In urma conducerii sub influenta alcoolului cu o alcoolemie de peste 0,8, in urma hotararii judecatoresti ramase definitiva mi s-a aplicat o pedeapsa de 8 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe o perioada de supraveghere de 2 ani. . Am fost sa ridic de la sectia de politie cazierul judiciar si, spre surprinderea mea in cazierul meu este menționată condamnarea primită, ideea este ca art 90 alin 1 spune clar alin 1 Persoanei faţă de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei nu i se mai aplică pedeapsa şi nu este supusă niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunea săvârşită, dacă nu a săvârşit din nou o infracţiune până la expirarea termenului de supraveghere, nu s-a dispus revocarea amânării şi nu s-a descoperit o cauză de anulare.
Este normal sa îmi apăra in cazier ? Sau trebuie sa fac o cerere de rectificare cazier judiciar ? Cunosc o persoana in aceeași situație ca a mea și are cazierul "curat" va rog dacă puteți sa ma lămuriti
Amânarea aplicării pedepsei nu este o soluție de condamnare. Ca atare, ea nu ar trebui sa apara in extrasul de cazier pe care îl cereți la poliție.
Când o persoana cere de la poliție “cazierul” ea primește de fapt un extras de cazier, in care trebuie sa apara doar soluții de condamnare.
In Cazierul propriu-zis, care se comunica intre instituțiile statului, va apărea tot ce aveți pe rol vreodată in viața, in materie penală, inclusiv amânarea aplicării pedepsei.
Așa ca raspunsul corect juridic e:
In extrasul de cazier pe care îl cereți dumneavoastră nu trebuie sa apara nicio soluție de amânare a aplicării pedepsei.
In cazierul original, la care au acces doar organele statului, va apărea, dar asta nu va putea fi văzut de nicio alta persoana.
Da, ca remediu, puteți formula o cerere la șeful serviciului cazier de la IPJ sa
cereți rectificarea extrasului de cazier.
ideea este ca doamna consilier de la serviciul de probațiune mi-a spus ca nu o sa mai fiu înscris in extrasul de cazier dar dupa ce termin perioada de 2 ani de supraveghere, pana atunci o sa fiu înscris in extrasul de cazier... nu știu ce sa mai cred sincer
Este gresita abordarea, fiindcă in extrasul de cazier trebuie sa apara doar soluțiile de condamnare.
Amânarea aplicării pedepsei nu reprezintă o soluție de condamnare. Doctrina si practica sunt deja unanime in acest sens.