avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Amânarea aplicării pedepsei înscrisă in cazierul ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Amânarea aplicării pedepsei înscrisă in cazierul judiciar

In urma conducerii sub influenta alcoolului cu o alcoolemie de peste 0,8, in urma hotararii judecatoresti ramase definitiva mi s-a aplicat o pedeapsa de 8 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe o perioada de supraveghere de 2 ani. . Am fost sa ridic de la sectia de politie cazierul judiciar si, spre surprinderea mea in cazierul meu este menționată condamnarea primită, ideea este ca art 90 alin 1 spune clar alin 1 Persoanei faţă de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei nu i se mai aplică pedeapsa şi nu este supusă niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunea săvârşită, dacă nu a săvârşit din nou o infracţiune până la expirarea termenului de supraveghere, nu s-a dispus revocarea amânării şi nu s-a descoperit o cauză de anulare.
Este normal sa îmi apăra in cazier ? Sau trebuie sa fac o cerere de rectificare cazier judiciar ? Cunosc o persoana in aceeași situație ca a mea și are cazierul "curat" va rog dacă puteți sa ma lămuriti
Cel mai recent răspuns: Alexandru Matache , Avocat 10:12, 21 Mai 2019
Nu stiu dupa ce doctrina/practica va inspirati, dar cred ca este gresita.
Legea 290/2004
ART. 9
În ceea ce priveşte persoanele fizice, în cazierul judiciar se înscriu date privind:
a) pedepsele, măsurile de siguranţă şi educative, pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive;
b) renunţarea sau amânarea aplicării pedepsei, începerea, întreruperea şi încetarea executării pedepselor şi a măsurilor educative, suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, înlocuirea, eşalonarea şi achitarea amenzii penale;
c) amnistia, graţierea, prescripţia executării pedepsei, reabilitarea, caracterul politic al condamnării;
d) pedepsele şi măsurile pronunţate prin hotărâri penale definitive de instanţele judecătoreşti din străinătate, precum şi măsurile luate prin actele efectuate de organele judiciare penale din străinătate, dacă aceste hotărâri au fost recunoscute de organele române competente;
e) hotărârile definitive care impun rectificări în cazierul judiciar;
f) extrădarea.
...........................
ART. 12*)
Înscrierea datelor prevăzute la art. 9 sau notările provizorii menţionate la art. 11 se fac în baza:
a) extraselor de pe hotărârile judecătoreşti definitive, precum şi de pe încheierile de extindere a procesului penal, trimise de instanţa judecătorească;
b) comunicărilor de renunţare sau amânare a aplicării pedepsei, începere, întrerupere ori încetare a executării pedepsei închisorii, a comunicărilor privind luarea măsurilor preventive, de executare a măsurilor de siguranţă şi a celor educative, trimise de unitatea unde acestea se execută sau de unitatea locală de poliţie, în cazurile prevăzute la art. 14 alin. (3);
c) comunicării privind ducerea la îndeplinire a hotărârii de extrădare, trimisă de organul care a pus în executare această măsură;
d) comunicărilor de punere în mişcare a acţiunii penale, a extraselor de pe ordonanţele de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a acesteia, trimise de organul de urmărire penală care a luat măsura;
e) comunicării privind înlocuirea, eşalonarea sau achitarea amenzii penale.
....................................
ART. 15*)
(1) Persoanele fizice înscrise în cazierul judiciar sau cu privire la care s-au făcut notări provizorii se scot din evidenţă dacă se află în una dintre următoarele situaţii:
a) faptele pe care le-au săvârşit nu mai sunt prevăzute de lege ca infracţiuni;
b) a intervenit reabilitarea judecătorească sau de drept;
c) a intervenit amnistia;
d) au fost condamnate la pedeapsa amenzii sau la o pedeapsă privativă de libertate de cel mult 3 ani şi au trecut 20 de ani de la data rămânerii definitive a condamnării;
e) au decedat;
f) s-a dispus renunţarea la urmărire penală sau clasarea faţă de ele ori s-a pronunţat o hotărâre definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal;
g) a trecut un an de la data executării măsurii educative;
h) au trecut 2 ani de la data când s-a pronunţat o hotărâre definitivă de amânare a aplicării pedepsei şi nu s-a dispus revocarea sau anularea amânării aplicării pedepsei conform art. 88 sau 89 din Codul penal;
i) au trecut 5 ani de la data aplicării uneia dintre sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute de art. 91 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."
(2) În cazul când în cazierul judiciar al persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. a) - d) şi f) există şi alte menţiuni, se şterg numai menţiunile care impun scoaterea din evidenţă.

Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2019
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Corect, in cazierul judiciar, nu in extrasul de cazier judiciar. E o diferența fundamentala. In cazierul judiciar propriu zis apar și faptele din 1999, chiar și după reabilitare.
In extrasul de cazier judiciar, pe care îl cere și îl primește persoana la ghișeu, trebuie sa apara doar soluții de condamnare, dacă nu a intervenit reabilitarea.
Am peste 100 de cazuri care îmi întăresc sustinerea.
Nu ma ocup cu asa ceva dar am auzit la clienti ca apare, de altfel si legea imi pare in acest sens.
ART. 17 Legea 290/2004
În certificatul de cazier judiciar se înscriu sancţiunile penale din hotărârile judecătoreşti rămase definitive.

Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2019
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Exact. Amânarea aplicării pedepsei nu este o sancțiune penală, nefiind o soluție de condamnare.
La fel și renunțarea la aplicarea pedepsei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mentiunile din cazierul judiciar radu_caia radu_caia Buna ziua, m-am confruntat cu o problemă in anul 2018, am fost acuzat de loviri si alte violente, in urma plangerii am fost trimis la tribunalul militar si ... (vezi toată discuția)
Amânarea aplicãrii pedepsei vs. mențiuni în cazierul judiciar boby_yoghi boby_yoghi In urma conducerii sub influenta alcoolului cu o alcoolemie de peste 0,8, in urma hotararii judecatoresti ramase definitiva mi s-a aplicat o pedeapsa de 1 an ... (vezi toată discuția)
Alcoolemie la volan Daniel1923 Daniel1923 Bună ziua, Am avut un accident auto fără victime și pagube materiale în afară de mașina mea. Alcoolemia a fost de 0,85 la etilotest, presupun că ... (vezi toată discuția)