avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... REFUZ PLATĂ SALARIU DE CĂTRE ANGAJATOR
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

REFUZ PLATĂ SALARIU DE CĂTRE ANGAJATOR

Bună ziua, am fost angajată ca si asistenta medicală cu contract de munca(asa cred!!) in perioada 19 -25 martie 2019, fiind în perioada de probă .Angajatorul s-a justificat că nu mai are bani si renunța la asistenta medicală. Nu imi plătește salariul și nu îmi da copie după încheierea contractului de muncă, explicând că nu are bani si găsind tot felul de scuze,afirmând chiar că poate nici nu mă mai plătește!!
Va rog mult sa imi spuneti care este termenul limită de plată a salariului. Mentionez ca nu este specificată nicio dată de plată pe contract, iar firma respectivă are sediul legal în Ploiești, punctul de lucru fiind în Sibiu.
Mulțumesc!
Ultima modificare: Marți, 16 Aprilie 2019
Viio, utilizator
Cel mai recent răspuns: Viio , utilizator 21:26, 16 Aprilie 2019
Angajatorul are obligatia sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.

Modalitatile legale prin care se pot recupera salariile neplatite de catre angajator sunt:
- depunerea unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

-apelarea la mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Mulțumesc mult,pe contract nu este specificată nicio dată de plată a salariului.Nici nu stiu daca e înregistrat în mod legal,tot la itm pot verifica daca mi s-a facut plata asigurărilor sociale si de sanatate?

Editat : citare raspuns anterior
Ultima modificare: Marți, 16 Aprilie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu la ITM se verifica plata contributiilor.

1. Orice persoana fizica cu domiciliul in Romania poate sa verifice online, pe site-ul ANAF, daca angajatorul a raportat sumele realizate de salariat pentru sanatate (c.a.s.s.), contributia la casa de pensii, somaj.

AvocatNet.ro va prezinta un scurt ghid referitor la obtinerea acestui document prin intermediul Spatiului privat virtual.
Detalii : www.avocatnet.ro/content/art...

2. Pentru a fi siguri că angajatorul vostru este corect şi va plătit asigurarea de sănătate, puteţi verifica acest lucru online
[ link extern ]

Dacă angajatorul este corect şi a plătit contribuţiile către CNAS, atunci va fi afişat următorul mesaj: „Persoana selectată este asigurată”

3. De asemenea,incepand cu data de 01.04.2001 puteti solicita Casei de Pensii eliberarea unui certificat de stagiu de cotizare.
Va multumesc mult!

Editat : citare raspuns anterior
Ultima modificare: Miercuri, 17 Aprilie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerestituire acte, inclusiv lichidare de catre angajator Claudiu_Daniel Claudiu_Daniel Buna seara, Am o problema cu fostul angajator, in momentul in care am formulat demisia, acesta m-a contactat telefonic spunandu-m ca mi-a incheiat deja ... (vezi toată discuția)
Demitere/santaj/obligatie la demise razvypitesti razvypitesti Buna ziua, am o problema cu o persoana din familie. A lucrat pana la finalul lunii ianuarie 2018, din februarie a fost trimisa acasa pe motiv ca nu sunt bani. ... (vezi toată discuția)
Bună seara,am demisionat cu lichidare la zi, angajatorul nu ... Ina66 Ina66 Bună seara,am demisionat cu lichidare la zi, angajatorul nu mi-a dat ultimul salariu,ce pot să fac,unde să mă adresez! (vezi toată discuția)