avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vecinii de deasupra au declarat timp de mai mulți ani ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vecinii de deasupra au declarat timp de mai mulți ani doar o persoană la întreținere. S-au făcut sesizări, s-a corectat, dar recent au reluat înșelăciunea. Pot contesta lista de plată din februarie?

Buna ziua. Sunt proprietara unui apartament de bloc din Bucuresti. Vecinii care locuiesc deasupra mea (proprietara si fiul ei) s-au declarat timp de mai multi ani o singura persoana la intretinere, fiind trecuti in mod corect doi la intretinere abia dupa sesizarile repetate ale vecinilor, care au urmarit camerele de supraveghere. Recent au reinceput cu aceeasi inselaciune: pentru luna Februarie proprietara a adus o cerere la administratie in care mentiona ca fiul ei a fost internat toata luna in spital, cerand sa fie trecuti o singura persoana la intretinere (adica doar ea), fara a arata nici o dovada in acest sens (de exemplu un bilet de externare). Apoi a adus o cerere in care a sustinut ca din luna Martie ea s-a mutat, doar fiul ei ramanand in apartament, si in consecinta incepand din Martie intretinerea apartamentului lor sa se calculeze pentru o singura persoana - si anume fiul ei.
Mentionez ca, locuind sub ei, stiu absolut sigur ca au locuit amandoi in apartament in Februarie, Martie si continua sa locuiasca si in prezent, intrucat au aproape tot timpul scandaluri si certuri, inclusiv noaptea, li se disting vocile clar, aud si ce cuvinte isi urla unul altuia.
Lista de intretinere pentru luna Februarie s-a afisat de 3 zile si apartamentul lor a fost trecut cu o singura persoana. Am luat imediat legatura cu administratora si presedintele blocului, care mi-au spus ca simpla cerere este suficienta, nefiind necesara o dovada - cum ar fi biletul de externare. In ceea ce priveste afirmatia proprietarei ca s-ar fi mutat din Martie din apartament, mi-au spus sa urmaresc eu pe camera de supraveghere – ceea ce voi face, avand in vedere ca ei refuza sa se implice.
Am mai multe intrebari:
Pot face o contestatie la lista de intretinere din Februarie si care sunt pasii pe care trebuie sa ii fac pentru recalcularea intretinerii lor pe Februarie in mod corect?
Poate fi calificata drept penala fapta proprietarei (declaratiile pe propria raspundere ca in apartamentul lor locuieste o singura persoana, cand in fapt locuiesc doua), ce organe ar trebui sesizate si am eu calitatea de a le sesiza, eventual am calitate procesuala in aceasta situatie? Stiu ca as avea costuri in eventualitatea unui proces, dar consider ca merita avand in vedere ca acesti oameni isi bat joc pur si simplu de noi, atat prin declaratiile mincinoase de scutire la intretinere, cat si prin scandalurile permanente. Din pacate NU pot sa ma bazez pe administratie sau presedinte.
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: danchi , utilizator 23:26, 27 Aprilie 2019
Interesant subiect. Cred ca nu exista bloc cu mult de 25-30 ap in care sa nu apara :)

Vedeti dvs, singura prevedere pe care o are asociatia la dispozitie este art 30 alin (1) + (2) L196/2018:
(1) Proprietarii din condominii au obligația să notifice președintelui orice schimbare intervenită în structura și numărul membrilor familiei prin deces, căsătorii sau nașteri, persoanele luate în spațiu, precum și locatarii/comodatarii ca urmare a închirierii sau a împrumutării locuinței.
(2) Notificarea prevăzută la alin. (1) se face în scris în termen de 10 zile de la schimbarea intervenită, de la luarea în spațiu, respectiv de la semnarea contractului de închiriere/comodat.


Legea nu prevede sanctiuni pt cele de mai sus iar asociatia nu e abilitata de nimic mai mult decat sa ia act de aceste notificari (exclus sa faca verificari sau pe detectivul/poltistul), cu atat mai putin sa ceara dovezi pt cele notificate.
Admin si presedintele de la dvs v-au raspuns foarte corect.

Pe de alta parte, asociatia ca si pers juridica nu este pagubita de fel. Isi recupereaza banii indiferent cate persoane declara unii sau altii. Cei pagubiti sunteti dvs impreuna cu vecinii dvs dar si presedintele in calitatea lui de proprietar.
Deci acestia sunt cei indreptatiti sa se adreseze instantei pt ca ei sunt cei pagubiti, nu asociatia. Parerea mea...

Acuma mai conteaza si cat de pornita sunteti dvs si daca credeti ca merita deranjul, chiar daca principial aveti dreptate, pt acei cca 15 bani pe luna cat ati plati dvs si vecinii per persoana mai mult pe luna (la noi ar fi cam 18 bani/pers/luna in plus).
Ultima modificare: Miercuri, 17 Aprilie 2019
CipM, utilizator
Multumesc mult pentru raspuns! Spuneti ca asociatia nu e abilitata sa ceara dovezi, totusi, nu ar trebui sa se bazeze pe buna credinta pana la proba contrara? Adica, in momentul in care eu vin si spun ca am auzit vocea respectivului in tot decursul lunii Februarie - ziua si noaptea-, nu ar trebui, in virtutea bunului simt si in interesul tuturor locatarilor, sa ceara un act doveditor ca a fost internat, cu atat mai mult cu cat se stie ca cei doi sunt oameni cu un bogat istoric in a ne trage pe sfoara?
Desigur ca acea suma pe luna este foarte mica (desi, inmultit cu apartamente si luni si ani, suma devine ceva mai mare! Iar ei deja au procedat asa cativa ani si vor sa repete figura. Iar situatia, asa cum ati spus, exista la fiecare bloc, la mai multe apartamente ). Insa sunt foarte pornita, avand in vedere ca ne terorizeaza si cu scandaluri, iar cu politia nu am rezolvat absolut nimic. Atunci cand traiesti aceasta experienta in mod direct (scandaluri plus minciuni pentru a avea intretinere mai mica) , se resimte ca o adevarata batjocura, in fata careia esti neputincios. Ma intreb daca aceste declaratii mincinoase ale proprietarei nu au consecinte juridice din punct de vedere penal si nu ar putea sa-i coste mult mai mult decat acea suma lunara cu care ne pagubesc? Cu alte cuvinte, ce au ei de pierdut daca demarez un proces si cam care sunt pasii pe care ar trebui sa ii urmez?
Am spus deja, tot ceea ce poate sa faca asociatia este ceea ce scrie in legea pe baza careia a fost infiintata. Acolo scrie tot ceea ce este abilitata (are dreptul/obligatia) sa faca.

Se poate investiga daca faptele pot fi incadrate la inselaciune - art 244 CP. Ar fi bine sa mai gasiti si alti vecini impreuna cu care sa mergeti la un avocat care sa evalueze posibilitatile cu hartiile in fata.
Cine are practica instantelor de judecata cunoaste ca in multe cazuri adevarul este greu de probat si hotararile completului se iau in baza probelor sau a martorilor
Demararea unei astefl de solutionari in instanta de judecata implica stres,timp alocat termenelor de judecata,eventual efort financiar fara insa a garanta hotarare favorabila reclamantului
Revin cu informatii proaspete. In urma discutiei mele de marti cu presedintele si administratora, in care sustineam ca fiul proprietarei a locuit aici in Februarie, acestia au luat legatura cu ea intre timp si i-au solicitat o dovada. Astazi ea a venit la administratie cu o adeverinta (deci nu un bilet de externare) din partea spitalului (este vorba de spitalul Alexandru Obregia), prin care se adevereste ca fiul ei a fost internat in perioada 1 Februarie - 15 Martie, adeverinta purtand stampila spitalului.
Reiterez cele spuse la inceput: sunt 100% sigura ca fiul ei a locuit aici in permanenta in tot acest timp, i-am auzit vocea, inclusiv ce spune sau mai bine zis urla ( are propriul lui argou) la diverse ore din zi sau noapte, atat eu cat si mama mea, fiecare in functie de cum a fost acasa. Si au existat scandaluri care au tinut ore. Am vorbit la spital si mi-au spus ca la ei nu se fac internari ambulatorii. Singura explicatie logica (dupa parerea mea) este ca proprietara, inghesuita de presedinte si administratora, s-a dus la spital si a dat ceva pe sub mana pentru acea adeverinta unui functionar. De ce nu a venit cu o copie dupa foaia de externare oare? De ce s-a mai obosit sa se deplaseze pana la spital (care e la o distanta foarte mare) pentru adeverinta?
Ce ma sfatuiti sa fac in aceasta situatie? Credeti ca e posibil sa se elibereze o adeverinta fara a exista o internare reala?
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2019
Diana_23, utilizator

Alte discuții în legătură

Este posibil si legal ca o persoana sa plateasca intretinerea in doua locuri? AndreeaFr AndreeaFr buna ziua,de curand m-am casatorit si eu cu sotul meu nu am stabilit unde o sa stam,eu locuind cu bunica pe timp de iarna ,iar el cu parintii.Din luna martie ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , sunt împuternicită legal să am grijă de un apartament ... Guzzilady13 Guzzilady13 Buna ziua , Sunt împuternicită legal să am grijă de un apartament în București. Proprietara apartamentului a trebuit anul trecut în iunie în urma unui ... (vezi toată discuția)
Legea privind..... lilianaG lilianaG va rog, daca poate cineva sa-mi spuna unde pot gasi legislatia..... vreau sa stiu modul in care se scoate o pers de la cheltuielile comune in cazul in care ... (vezi toată discuția)