Bună ziua,
Numele meu este Daniel și am rezidenta în orașul Brașov. De aproape 15 ani locuiesc și muncesc în Spania, având rezidenta în aceasta tara, unde îmi plătesc asigurările medicale la stat și toate impozitele aferente. Zilele trecute, aflandu-ma la Brașov în vizita la părinții mei am primit în posta un plic de la Anaf cu o Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate, anul 2015 pentru 6 luni, din Iulie 2015 pana în Decembrie 2015.Ținând cont ca eu nu am lucrat în România și nu am avut aici nici un venit din nici o activitate sau din închiriere apartamente, nici cont în banca după care sa câștig dobânda, nu am vândut nimica.... și nu inteleg de ce trebuie sa plătesc suma de 348 de lei. In toate căsuțele de la Date privind natura veniturilor apare 0, mai puțin la Ali iatul 6.1 Venituri din investiții apare 24 (probabil 24 de lei). M-am gândit bi e de unde ar putea fi acești bani și mi-am adus aminte ca în urma cu 2-3 ani când am fost în România mia zis mama mea ca am primit un plic de la SIF Transilvania și ca trebuie sa merg la BRD sa ridic suma de 200 de lei, banii pe dividente pentru trei ani: 2014,2015 și 2016. Am înțeles, acela a fost un venit pentru care trebuie sa plătesc un impozit, probabil cei 24 de lei... dar de ce trebuie sa plătesc suma de 348 de lei reprezentând contribuția de asigurări sociale de sănătate pe ultimele 6 luni ale anului 2015, dacă eu plătesc aceste contribuții an de an în Spania? Ce trebuie sa fac în acest caz? În primul rand cred ca va trebui sa vând acele acțiuni ca în anii următori sa nu îmi mai creeze venituri și sa nu mai aibă cei de la ANAF motiv sa ma pună sa plătesc CAS-ul. Si dacă si asa ma vor pune sa îl plătesc? Ce este de făcut? Trebuie sa aduc ceva act din Spania ca să dovedesc faptul ca plătesc asigurările de sănătate acolo?
Va rog frumos sa ma ajutați și sa î-mi dați un sfat.
Multumesc anticipat pentru răspuns.
Daniel
george-neagu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Doua aspecte: referitor mai intai la faptul ca vi se cuveneau niste dividende de pe ultimi trei ani si dumneavaostra nu i-ati ridicat deloc din cotul comun de la acea banca al acelui SIF, asta inseamna ca la dumneavoastra se considera ca nu ati avut acel venit. Deci nu e de acolo. Poate din venit e la depozite bancare sau altceva. Cine stie ce institutie sau firma a declarat la finante pentru dumneavoatra acel venit.
Apoi treaba ca ati placat si lucrati in alta tara, (daca nu ati anuntat la finante ei nu au de unde sa stie) prin depunerea formularului pentru stabilirea resedintei fiscale.
Decizie de impunere
dody1
in data de 15/04/2019 am primit de la ANAF o decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei la asigurari sociale de sanatate pe anul 2015. Mentionez ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.