avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept la mostenire

Buna ziua,am o intrebare

Sotul meu a mostenit o casa inpreuna cu sora sa, de la parinti lor.Anul mostenirii este 1998.In casa stam noi cu sotul si un copil,sora sa plecat din tara.Va rog sa-mi spuneti ea ce drepturi are,si daca noi vrem sa cumparam de la ea partea ei,cum stabilim suma? Vrea sa mentionez,ca din momentul mosteniri,ea nu a investit in casa,nu a platit impozitul,doar noi.Daca nu ne putem intelege deasupra valorii imobilului,ea ne poate scoate din casa?

multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 22:25, 24 Noiembrie 2009
Puteti sa promovati o actiune in partaj. Astfel, chiar daca nu va intelegeti asupra sultei pe care ar urma sa o primeasca cumnata dvs., ati putea solicita o expertiza pentru stabilirea sultei. In plus, in eventualitatea unui partaj judeciar, este bine sa aveti toate documentele din care rezulta achitarea impozitelor si taxelor, eventualele renovari pe care a fost necesar sa le efectuati, etc. Si cumnata dvs va fi pregatita pentru a-si demonstra punctul de vedere.
In principiu, cumnata dvs. nu ar putea sa va scoata afara din casa, decat daca la randul sau v-ar plati o sulta.
.Va rog sa-mi spuneti ea ce drepturi are,si daca noi vrem sa cumparam de la ea partea ei,cum stabilim suma?


Daca si ea consimte la instrainarea cotei parti ce-i revine din bunul mostenit , se poate incheia o tranzactie , de care instanta ia act , si o precizeaza in continutul dispozitivului hotararii judecatoresti .

Daca , insa , nu doreste sa transmite cu titlu oneros cota parte din dreptul de proprietate , o varianta e aceea a sistarii indiviziunii in instanta ,imparteala imbracand forma atribuirii bunului , (cu mentiunea ca si imbunatatirile constituie un criteriu , cand e aleasa o modalitate de partajare) , existand , totodata, o obligatie aferente de despagubire, in vederea intregirii dreptului de proprietate al celuilalt mostenitor rezervatar , prin plata unei sulte.

buna seara!
cea mai simpla varianta ar fi sa va intlegeti cu cumnata dvs si sa faceti un act de partaj pe cale noatriala.
notarul o sa va evalueze imobilul conform grilelor notariale.
puteti merge la un BNP si sa va faceti o idee cu privire la costuri, si la cat ar valora imobilul pe grila sin in functie de asta sa ii oferiti cumnatei dvs o sulta.
daca nu va intelegeti, nu va ramane decat sa mergeti pe cale de instanta, sa cereti atribuirea imobilului in lotul dvs si sa aveti banii de sulta pregatiti.
@Ioana Cristea-- grilele notariale nu au nici o relevanta asupra valorii reale a imobilului! Ele sunt orientative pentru notarul care face tranzactia! Notarul nu este nici evaluator ANEVAR si nici nu are dreptul sa impuna partilor valoarea de grila pentru efectuarea unui partaj voluntar!
@Marcsani-- daca nu va intelegeti la pret puteti sa apelati la un evaluator acceptat de comun acord de sotul dvs si de sora lui care sa va evalueze locuinta! In acest fel puteti scuti foarte multi bani deoarece , in unele zone , grilele notariale au valori mult mai mari decat valoarea reala de tranzactionare pe piata a proprietatilor respective!
In rest sunt 100% de acord cu Misha si Ioana Stoica!B-)
Multumesc mult de raspunsurile dvoastra

Alte discuții în legătură

Partaj judiciar silvia159 silvia159 Buna ziua Suntem 3 surori si o cumnată si un apartament rămas in urma părinților decedati. Cumnata are un certificat de legatar universal din care ... (vezi toată discuția)
Succesiunea după 7 ani (3 moștenitori minim) andr87 andr87 Bună ziua! Vrem să facem succesiunea după tata (decedat în 2010). Scopul e ca mama (adică soția / co-proprietar) să devină moștenitoare. Eu ... (vezi toată discuția)
Mostenire iuliana74 iuliana74 Buna ziua , am urmatoarea situatie , mama mea a decedat in 2010, in urma ei am dezbatut succesiunea pentru 10 ha de teren agricol, tata a renuntat la partea ... (vezi toată discuția)