Buna ziua
Suntem 3 surori si o cumnată si un apartament rămas in urma părinților decedati. Cumnata are un certificat de legatar universal din care rezultă dreptul ei de proprietate 1/4 din imobil la o valoare de 10.000 eur (acest procent și această sumă este stipulată în document si este semnată spre acceptare). Intrebare: poate instanța să considere această sumă de 10.000 eur ca fiind satisfăcătoare despăgubirii în bani conf Art 1109 din Codul Civil? A doua intrebare: În stabilirea unei sulte reprezentând cota de 1/4 din imobil, Instanța este neapărat obligată să recurgă la atribuirea unei valoari rezultate dintr-o evaluare a imobilului sau poate ține seama de celelalte circumstanțe de conjunctură, spre o diminuare a valorii sultei ?
Art 1109 Cod Civil ”În situaţia în care acceptarea este făcută printr-un înscris autentic, declaraţia de acceptare se va înscrie în registrul naţional notarial, ţinut în format electronic, potrivit legii.” In ce conditii este utilă apelarea la acest articol ?
romascanu
Moderator 2din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Contravaloarea în bani a cotei părți (= sultă, nu despăgubire) se stabilește ținând cont de valoarea de piață a imobilului la momentul partajului (determinată prin expertiză).
În ce conditii este utilă apelarea la articolul ART 1109 Cod Civil?
Art 1109 Cod Civil ”În situaţia în care acceptarea este făcută printr-un înscris autentic, declaraţia de acceptare se va înscrie în registrul naţional notarial, ţinut în format electronic, potrivit legii.” In ce conditii este utilă apelarea la acest articol ?
Valoarea înscrisă într-un certificat de legatar universal poate fi luată în considerare de o instanță într-un proces judiciar de stabilire a sultei?
Acceptarea expresa a mostenirii nu poate fi contestata, cata vreme este materializata printr-un act notarial.
Dreptul de optiune succesorala trebuie exprimat in termen de 1 an de la deces , prin acte de acceptare exprese( realizate in fata notarului public ), ori prin acte de acceptare tacita, prin care este lasata sa se intrevada vointa de a succede.
Sulta este determinata pe cale de expertiza imobiliata evaluatorie.( aceasta poate fi realizata in prealabil litigiului, de catre un expert autorizat ANEVAR ).
In procese, expertiza evaluatorie este dispusa de catre instanta de judecata, de catre un expert desemnat prin tragere la sorti.
O expertiza contrarie poate fi dispusa daca se aprecieaza nelegalitatea primei expertize ordonante in cauza.
Acceptati succesiunea in fata notarului public, pentru a nu fi apreciat strain de succesiune prin renuntare.
Succes in demersurile pe care doriti sa le intreprindeti!
Mulumesc. Da, este foarte adevărat. Avem, acum, mai nou, o spetă nouă. Succesiunea a avut loc . in noi. 2018 în urma unui testament din care a rezultat un Certificat de legatar universal pe care cumnata la acceptat. Certificatul de legatar universal acceptat in noi 2018 are stipulat procentul de proprietate din imobil dar si suma pe care acest procent o reprezintă. Acest act este însușit, acceptat. De ce trebuie făcută evaluare, când se poate actualiza numai valoarea euro care este și ea stipulată în înscrisul oficial.
Din nou întreb: Ce putere are un certificat de legatar, de ce trebuie făcută o evaluare daca datele sunt deja stabilite în certificat.
Multumesc.
romascanu
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Pentru a înțelege de ce este așa și nu altminteri, ar fi necesar să schimbați puțin perspectiva din care priviți speța.
Să presupunem că X și dvs. ați cumpărat în trecut o casă la prețul de 40.000
Să presupunem că dvs. ați plătit 10.000 (pentru cota de 1/4) si X a plătit 30.000 pentru cota de 3/4. (ambele sume fiind stipulate în înscrisul „oficial” - cum ii ziceți dvs)
Să presupunem că aceeași casă valoarează astăzi 80.000.
Să presupunem că astăzi are loc partajul, în cadrul căruia casa i se atribuie lui X.
Dvs. cât ați vrea să primiți sultă pentru cota dvs de 1/4?
1. V-ar mulțumi 10.000 „actualizați”?
2. Sau ați vrea să primiți 20.000? (adică valoarea de ASTĂZI a cotei dvs. părți).
Este mai limpede așa?
Partajul se face ținând cont de valoarea bunului la momentul partajului. (altminteri o parte s-ar îmbogăți în detrimentul celeilalte).
Și, bineințeles, soarta unui proces depinde și de alte amănunte.
Spre pildă, dacă în exemplul de mai sus dvs. ați zice „bogdaproste” pt 10.000 actualizați, atunci ... cam asta ar fi.
Aici, pe forum, discutăm teoretic. Dacă dați de noi prin instanță, există mari șanse să ascultați alt discurs. Depinde pentru cine construim apărarea. Mai simplu spus, discutați cu avocatul dvs.