avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Un imobil a fost scos din masa partajabilă în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Un imobil a fost scos din masa partajabilă în recurs, părțile convenind să încheie o tranzacție. Pot face asta, sau trebuie să respecte strict încheierea de admitere în principiu?

Buna seara
Va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns.
In rejudecare in recurs, prin Incheierea de admitere in principiu (procesul se judeca pe vechiul Cod civ. si de proc. civ) a fost scos un imobil de la masa partajabila.
Partile in litigiu au convenit sa incheie o tranzactie judiciara.
Pot introduce acest imobil in tranzactie? Sau trebuie sa respecte strict bunurile enumerate in Incheierea de admitere in principiu.
Va multumesc si va doresc o seara minunata.
Ultima modificare: Duminică, 21 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Dacă bunul nu formează obiectul procesului nu ați avea dreptul la tranzacție.
Puteti deschide un proces separat si sa incheiati tranzacția deoarece nu v-ati pierdut dreptul de proprietate sau dreptul la tranzacție.
Dacă există anumite amănunte care ar trebui examinate trebuie studiat dosarul.De pildă, daca bunul este proprietatea unui terț, părțile nu pot tranzactiona decat in anumite condiții, cum ar fi de pildă un drept de creanta.
Dreptul.civil este complicat si in unele cazuri fără avocat părțile nu au nicio sansa sa se poata descurca mai ales ca si instantele pot greși iar avocații pot fi de mare ajutor pentru a se evita erorile judiciare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Aprilie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In opinia mea, prin interpretarea faptului ca partile pot aduce spre compensare bunuri sau bani care nu fac obiectul partajului, cred ca se poate.
Totusi, pentru a respecta in mod absolut legea, vazand ca nu se pot face cereri noi, acest lucru este legat de modul in care este formulata cererea initiala. Daca nu se pot lega partile de cerintele din cererea initiala, se poate face o tranzactie extrajudiciara care va lasa fara obiect dosarul in recurs. Trebuie tinut seama ca asta presupune alte costuri. Si ar fi bine sa fie mentionat in clar ca se stinge litigiul din dosarul cu numarul x.
Va multumesc din suflet pentru raspunsul prompt. In cererea initiala si in primul ciclu procesual terenul era in masa partajabila deoarece era pe rolul defunctului. in cel de-al doilea ciclu procesual, in recurs, instanta l-a scos in mod abuziv.
Va rog daca -mi puteti raspunde la inca o intrebare: Tranzactia judiciara trebuie incheiata la notar, sau doar intre parti iar ele se vor prezenta la termenul acordat de instanta?
Va doresc o saptamana minunata si plina de lumina.
Ultima modificare: Duminică, 21 Aprilie 2019
ni_leta, utilizator
Situatia e diferita atunci.
tranzactia se poate incheiat ori la notar ori in instanta. Daca in situatia dv. se poate incheia in instanta se stabileste in urma studierii obiectului tranzactiei si obiectului procesului. Va spun cei care va vor redacta tranzactia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi ceruta completarea unei hotarari prin care s-a luat act de tranzactia dintre parti? georgianadh georgianadh buna seara, Am o nelamurire referitoare la ce ar trebui sa fac in legatura cu o hotarare prin care s-a luat act de invoiala partilor intr-un dosar de ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comuna Gina129 Gina129 Buna yiua, Ma aflu in partaj cu fostul sot, procesul de partaj este inceput din august 2009, suntem amandoi de acord sa incheim o tranyactie in care se ... (vezi toată discuția)
Ajutor!!! wowgurl wowgurl Va rog sa ma ajutati si pe mine!!!!!Am incheiat o tranzactie intr-un proces de partaj .Hotararea instantei nu cuprinde intreaga invoiala dintre parti conform ... (vezi toată discuția)