avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj bunuri comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj bunuri comuna

Buna yiua,
Ma aflu in partaj cu fostul sot, procesul de partaj este inceput din august 2009, suntem amandoi de acord sa incheim o tranyactie in care se specificam ca unul dintre imobile imi revine mie iar celalat imobil care are o valoare mai mare si un credit la banca sa ii ravina lui.
Va rog sa-mi spuneti daca este obligatoriu ca aceasta tranzactie sa fie incheiata la notar?, sau doar inte noi partile ? pentru a nu mai plati taxe notariale.
In cazul in care tranzactia nu este autentificata la notar, exista riscul ca judecatoarea dosarului sa nu tina cont de tranzactie ?
Cel mai recent răspuns: Petre Enache , Avocat 14:53, 20 Noiembrie 2011
Faceti tranzactia si o semnati in fata judecatoarei... In felul acesta numai platiti nici o taxa la notar si judecatoarea este obligata sa pronunte o hotarare de expedient prin care cosnfinteste tranzactia dvs
În limitele dreptului procesual civil, tranzacţia este învoiala sau contractul judiciar al părţilor, în scopul de a pune capăt unui proces existent, prin care ele îşi fac concesii reciproce, renunţând la anumite drepturi ori stipulând pretenţii noi.

Cu alte cuvinte, tranzacţia este acordul intervenit între toate părţile, în prezenţa instanţei şi constatată de ea.

Prin urmare, nu este necesara incheierea in forma autentica desi aceasta eestea cea mai uzata posibilitate.
Totusi, pentru ca instanţa să ia act de tranzacţia părţilor este necesar ca aceasta să intervină între toate părţile care trebuie să se înfăţişeze în faţa instanţei, să prezinte înscrisul sub semnătură privată în care este consemnată învoiala lor privind încetarea procesului existent şi să solicite pronunţarea unei hotărâri de expedient
daca tranzactia e semnata in jata judecatorului in mod cert va tine cont de ea
Prevederile noului cod civil privind partajul (art.669 -686 C.civ.) se aplica conventiilor de partaj si partajului judiciar incheiate dupa intrarea in vigoare a Codului civil.
V-as recomanda sa va faceti niste calcule inainte : cat va costa taxa de timbru pentru partaj in instanta (3% din valoarea masei partajabile cf. Legii 146/97) si cat v-ar costa partajul la notar unde sunteti in masura sa declarati dvs. valoarea imobilelor, ori daca nu o stiti, notarul sa ia valorile minime din evaluarile Camerei Notarilor (cf. Ordinului Min.Justitiei nr.46/2011, onorariul notarului este infinit mai mic)
In plus, cf. noului cod civil, partajul nu mai are efect declarativ de drepturi, ci constitutiv de drepturi si trebuie facut in forma autentica si inregistrat in Cartea Funciara (notarul indeplineste el aceste proceduri de inscriere din oficiu, instanta insa nu). Mai mult, partajul o data semnat si autentificat in fata notarului e bun facut si produce efecte imediat, pe cand daca faceti partajul prin instanta trebuie sa asteptati ca hotararea sa devina definitiva si irevocabila (si asta mai dureaza).
Deci, cum vi s-a mai spus, si partajul judiciar e bun, dar cel notarial prezinta avantajele prezentate mai sus.
Va sugerez incheierea unui acord de mediere. La depunerea unui astfel de acord, instanta va pronunta o hotarare de expedient, iar cel interesat poate solicita restituirea taxei judiciare de timbru (3%).
O zi linistita!:)

Alte discuții în legătură

Partaj prin mediere mirelabandac mirelabandac Buna ziua. Am hotarat de comun acord cu fostul meu sot asupra partajului. Procesul de divort este deja incheiat. Putem merge la orice avocat drept mediator? ... (vezi toată discuția)
Deschidere mostenire printr-o cerere adresata instantei ContSters126583 ContSters126583 doresc sa deschid mostenirea printr-o cerere adresata instantei pentru a reduce costurile notariale mari. exista un model pentru aceasta actiune? instanta ... (vezi toată discuția)
Despre partaj in cazul unui divort din culpa comuna alinutza9 alinutza9 as dori sa stiu daca este neaparat nevoie de proces de partaj in situatia in care s-au dobindit bunuri in comun, sau imparteala bunurilor se poate face si de ... (vezi toată discuția)