avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Am de plătit cheltuieli de judecată. Pot solicita ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Am de plătit cheltuieli de judecată. Pot solicita dovada lor? Aș vrea să mă asigur că acele cheltuieli au fost reale și înregistrate

Buna seara! As avea nevoie de o lamurire, mai precis, in cazul in care am de platit cheltuieli de judecata, pot solicita o dovada a acestor cheltuieli? Am dreptul sa solicit factura si chitanta platii onorariului? As vrea sa ma asigur, inainte.sa platesc, ca acele cheltuieli judiciare au fost reale si inregistrate.
Ultima modificare: Duminică, 21 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: flori2009 , utilizator 20:31, 23 Aprilie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Actele respective le găsiți la dosarul în care ati fost obligat să platiti cheltuielle de judecata.Numai în baza unor acte justificative de ex. chitanță,factura,chitanță taxă timbru etc judecatorul a încuviințat cheltuielile si v- a obligat la plata acestora.Nu aveti calitatea sa solicitați av părții adverse aceste acte sau detalii,asa cum am menționat le găsiți în dosar.
Va multumesc mult pentru raspuns dar nu cred ca voi gasi la dosar altceva decat.acea imputernicire de reprezentare. La acea judecatorie, clientij nu semneaza nici un contract de reprezentare cu avocatii. Platesc onorariul si nu primesc nici o factura sau macar cjitanta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Aprilie 2019
flori2009, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!

Art. 452 Cod Procedura Civila
Dovada cheltuielilor de judecata
Partea care pretinde cheltuieli de judecata trebuie sa faca, in conditiile legii, dovada existentei si intinderii lor, cel mai tarziu la data inchiderii dezbaterilor asupra fondului cauzei.

VIII. Administrarea probei cu inscrisuri

Art. 292
Depunerea inscrisurilor
(1) Daca prin lege nu se dispune altfel, fiecare parte are dreptul sa depuna inscrisurile de care intelege sa se foloseasca, in copie certificata pentru conformitate.
(2) Daca inscrisul este depus in copie, partea care l-a depus este obligata sa aiba asupra sa originalul si, la cerere, sa il prezinte instantei, sub sanctiunea de a nu se tine seama de inscris.
(3) Daca partea adversa nu poate sa isi dea seama de exactitatea copiei fata cu originalul infatisat in sedinta, judecatorul va putea acorda un termen scurt, obligand partea sa depuna originalul in pastrarea grefei.
(4) Inscrisurile depuse in original nu vor putea fi retrase decat dupa ce se vor lasa copii legalizate de grefierul instantei unde au fost depuse.
Art. 299
Inscrisurile care nu pot fi trimise instantei
(1) Instanta nu va putea cere trimiterea in original a cartilor funciare si a planurilor, a registrelor autoritatilor sau institutiilor publice, a testamentelor depuse la instante, notari publici sau avocati, precum si a altor inscrisuri originale ce se gasesc in arhivele acestora. Se vor putea insa cere copii certificate ale acestora.

LEGEA nr. 51 din 7 iunie 1995 (*republicata*)
pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat*)

EMITENT
PARLAMENTUL ROMANIEI
Publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 440 din 24 mai 2018

Capitolul III DREPTURILE SI INDATORIRILE AVOCATULUI
Sectiunea 1 Drepturile avocatilor

Articolul 28
(1) Avocatul inscris in tabloul baroului are dreptul sa asiste si sa reprezinte orice persoana fizica sau juridica, in temeiul unui contract incheiat in forma scrisa, care dobandeste data certa prin inregistrarea in registrul oficial de evidenta.
(2) Avocatul, precum si clientul au dreptul sa renunte la contractul de asistenta juridica sau sa il modifice de comun acord, in conditiile prevazute de statutul profesiei. Renuntarea unilaterala a clientului nu constituie cauza de exonerare pentru plata onorariului cuvenit, pentru serviciile avocatiale prestate, precum si pentru acoperirea cheltuielilor efectuate de avocat in interesul procesual al clientului.

Art 30
(1) Pentru activitatea sa profesionala avocatul are dreptul la onorariu si la acoperirea tuturor cheltuielilor facute in interesul procesual al clientului sau.
(3) Avocatii pot conveni cu clientii onorarii superioare celor stabilite in tabloul onorariilor minimale adoptat de Consiliul U.N.B.R.
(4) In acest scop, avocatul poate sa isi deschida un cont bancar pentru incasarea onorariilor si altul pentru depunerea sumelor primite de la client pentru cheltuieli procesuale in interesul acestuia. Modul de administrare a sumelor predate de client avocatului, pentru cheltuieli procesuale in interesul sau, va fi stabilit prin conventia dintre avocat si client, in conditiile prevazute de statutul profesiei.

(5) Contractul de asistenta juridica, legal incheiat, este titlu executoriu. Investirea cu formula executorie este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala se afla sediul profesional al avocatului. Restantele din onorarii si alte cheltuieli efectuate de avocat in interesul procesual al clientului sau se recupereaza potrivit dispozitiilor statutului profesiei.

CONTRACT DE ASISTENTA JURIDICA

Art. 4. Clauze speciale
4.1. Prezentul contract este titlu executoriu cu privire la sumele datorate de către client cu titlu de onorariu şi cheltuieli aferente.

4.2. Raporturile dintre părţi nu pot fi dovedite decât cu prezentul contract şi/sau în condiţiile prevăzute de Statutul profesiei de avocat.
Ultima modificare: Duminică, 21 Aprilie 2019
-ELLA-, utilizator
Mii de multumiri!
Nu conteaza ca exista sau nu contract sau chitanta, instanta nu trebuia sa le dea daca nu sunt dovezi la dosar.
Ori sunt in dosar, ori atacati hotararea pe partea de cheltuieli, inteleg ca e o hotarare in prima instanta.

Alte discuții în legătură

Onorariul avocatului Irina Balcangiu Irina Balcangiu Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca avocatul este obligat sa taie o chitanta, atunci cand i se dau bani ca sa te reprezinte in instanta. Si daca este cazul ... (vezi toată discuția)
Dovada platii cheltuielilor de judecata gilmi gilmi Buna dimineata, Va rog sa-mi spuneti ce inscris constituie pentru instanta, dovada platii de catre parte, a asistentei judiciare,in vederea restituiri. ... (vezi toată discuția)
Cenzurarea onorariilor avocatiale de catre instantele de judecata SIMBOTIN REMUS - Cabinet de Avocat si Mediator - Brasov, Romania SIMBOTIN REMUS - Cabinet de Avocat si Mediator - Brasov, Romania Ce parere aveti despre acest subiect? Mai ales in procesele in care ne judecam in contradictoriu cu statul roman sau in contradictoriu cu autoritatile ... (vezi toată discuția)