avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dreptul la concediu de odihna
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dreptul la concediu de odihna

Sunt angajata din luna Mai, iar acum de curand mi-am gasit un alt post la o alta firma. Am discutat in prealabil cu actualul angajator sa-i spun ca mi-am gasit in alta parte si as dori sa plec, numai sa-mi spuna cum vom proceda cu demisie si preaviz sau cu acordul partilor. Intrebarea mea este daca in perioada de 7 luni cat am lucrat am dreptul la concediu de odihna si daca da cum pot face sa beneficiez de el.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 18:19, 23 Noiembrie 2009
Sigur ca ai dreptul la concediu de odihna proportional cu timpul lucrat.
Daca vrei sa il efectuezi inainte de a pleca faci cerere, iar daca angajatorul este deacord il poti efectua, daca nu, nu.
Oricum, conform legii, la data incetarii contractului angajatorul are obligatia de a plati zilele de concediu la care aveai dreptul si nu le-ai efectuat.
Multumesc pentru raspuns,

Ar trebui sa formulez cerere de concediu separata sau in cererea de demisie sa stipulez si acest lucru. Daca se poate spuneti-mi numar articolului de lege in care spune ca trebuie sa-mi plateasca zilele de concediu neefectuate. Insist pentru ca nu doresc sa semnez ceva si dupa aceea sa nu mai pot face nimic.
Daca doriti sa efectuati conmcediul inainte de data lichidarii, da, faceti cerere separat.
daca nu, de regula angajtorul trebuie sa plateasac CO din proprie initiativa la lichidare; de regula nu se face mentiune depsre aceasta solicitare a dvs pe cerere de incetare a contractului, dar daca suspecatti ca nu va plati CO neefectuat, puteti face o cerere separata in acest sens pe care s-o depuneti la angajator.

Baza legala este codul muncii:
Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediu neefectuat ContSters22096 ContSters22096 stie cineva daca exista limite in privinta platii concediului neefectuat si care sunt acestea? de exemplu, daca am zile de CO neefectuat din 2011 iar acum ... (vezi toată discuția)
Plata concediu odihna gabiy gabiy Buna ziua! De curand mi-am dat demisia, de comun acord s-a hotarat sa nu stau in preaviz. In ultimul an, pana la momentul demisiei nu am avut concediu de ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna plata ContSters235906 ContSters235906 Buna seara, Imi puteti spune va rog daca zilele de concediu se reporteaza?! In cazul demisiei si a respectarii zilelor prevazute in contractul ... (vezi toată discuția)