I-am dat, ca ajutor, unui bărbat cunoscut pe internet o sumă importantă de bani pentru că am crezut că avem o relație. S-a dovedit că m-am înșelat, cum să procedez ca să-mi recuperez banii?
In urma cu 3 ani am inceput sa vorbesc pe internet cu un barbat din Romania (eu fiind in Belgia) si am crezut ca ceea ce imi declara el este adevarat. Cuvinte frumoase ca "sufelete pereche" si ca ma iubeste m-au facut sa ma indragostesc de el. In timpul acestei "relatii" a spus ca si-ar dori sa-si cumpere una sau alta si ca are datorii. M-am oferit sa il ajut pentru ca tineam ca el. In total i-am trimis aproape 2000 euro pentru care am dovada transferului bancar. Dupa cateva luni ne-am intalnit in Romania, la plecare a ramas sa ne mai vedem (chiar ii cumparasem bilete de avion sa vina la mine) dar dupa nici o zi atitudinea lui fata de mine s-a schimbat. Evita sa vorbim iar cand il intrebam ce se intampla o dadea cand in stanga, cand in dreapta dar nimic concret. Sincer, nici nu stiu cum s-a incheiat, cred ca am renuntat sa il mai contactez din moment ce ii eram indiferenta.
Greseala a fost a mea pentru ca am crezut vorbele lui.
M-am simtit inselata si folosita, motiv pentru care de aproape 2 ani ii zic ca imi vreau banii inapoi, discutia este in scris si uneori zice ca mi-i da, alteori zice ca nu. Dar pana acum nu am ajuns la nici o solutie amicala, el tot amana orice fel de discutie.
As dori sa ma sfatuiti cum sa procedez sa imi recuperez banii.
Va multumesc foarte mult.
Care sunt termenele legale de prescripție extinctivă?
Codul civil, prevede la art. 2517 un termen general de prescripție, respectiv la art. 2518- 2521 o serie de termene speciale.
În ceea ce privește termenul general aplicabil de prescripție extinctivă, așa cum prevede art. 2517, termenul prescripţiei este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen. Cu privire la acest termen general se cuvin a fi făcute câteva mențiuni:
Se aplică ori de câte ori nu își găsește aplicație un termen special de prescripție extinctivă prevăzut de lege sau unul eventual fixat de către părți.
Se aplică tuturor acțiunilor personale prin intermediul cărora se valorifică drepturi de creanța.
Este aplicabil și acțiunilor nepatrimoniale prescriptibile extinctiv pentru care legea nu stabilește un termen de prescripție extinctivă.
!!! NU trebuie confundat cu un eventual termen special de prescripție tot de 3 ani instituit printr-o dispoziție legală expresă. Într-o atare situație, se va aplica prevederea din urmă.
Referitor la termenele speciale de prescripție extinctivă, pe lângă cele reglementate de Codul civil, sunt instituite termene speciale și prin intermediul altor acte normative ce reglementează diferite materii.
In concluzie termenul de prescriptie generala conform noului cod civil este de 3 ani.Asa era si inainte conform decretului 167/1958.
Prescriere sulta
amia1940
In 2009 am facut partajul si am achitat fostei sotii jumatate din pretul apartamentului prin transfer bancar în contul fostei sotii. Din câte stiu dreptul la ... (vezi toată discuția)