Buna ziua..Bunica mea are mai multi nepoti.Pentru ca ceilalti:) sunt straini in ceea ce priveste situatia ei, mi a facut acum 10 ani contract de donatie cu clauza de intretinere.Ideea este in ultima vreme , cam bat apropouri in ceea ce priveste aceasta situatie. Ce fel de contract am facut si tot felul de astfel de intrebari.Spuneti mi ce varianta credeti ca i cea mai buna,.Nu am mers pe un contract de vanzare cumparare, nu ca nu ar fi vrut batrana, dar nu mi se pare in regula ca un batran sa renunte la bunurile sale la o varsta inaintata si sa renunte la calitatea sa de proprietar.Va multumesc.
Donatia reprezinta o liberalitate, un act cu titlu gratuit , ce poate fi contestat, de catre mostenitorii rezervatari.
Clasa mostenitorilor rezervatari ( succesori ce au o rezerva succesorala protejata, in virtutea legii ) este compusa din sotul supravietuitor, descendeti (linie nelimitata ), si parinti.
Prin urmare, nepotii pot contesta acest act, in termen de 3 ani de la decesul autorului ( succesiunea fiind deschisa prin moarte ), acestia avand calitatea de mostenitor, cote-parti egale din dreptul de proprietate.
Repunerea in situatia anterioara este realizata prin echivalent banesc, ori prin predarea efectiva a bunului.
Donatia a fost incheiata fara acordul dumneavoastra.
Fiecare dispune de bunurile sale, in timpul vietii, dupa cum doreste, insa mostenitorii rezervatari detin rezerva succesorala, conform legii .( O exheredare poate sa aiba loc decat in situatii de exceptie ).
CAPITOLUL IV
Rezerva succesorală, cotitatea disponibilă şi reducţiunea liberalităţilor excesive
SECŢIUNEA 1
Rezerva succesorală şi cotitatea disponibilă
Art. 1088
Întinderea rezervei succesorale
Rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.