avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire...

Buna ziua..Bunica mea are mai multi nepoti.Pentru ca ceilalti:) sunt straini in ceea ce priveste situatia ei, mi a facut acum 10 ani contract de donatie cu clauza de intretinere.Ideea este in ultima vreme , cam bat apropouri in ceea ce priveste aceasta situatie. Ce fel de contract am facut si tot felul de astfel de intrebari.Spuneti mi ce varianta credeti ca i cea mai buna,.Nu am mers pe un contract de vanzare cumparare, nu ca nu ar fi vrut batrana, dar nu mi se pare in regula ca un batran sa renunte la bunurile sale la o varsta inaintata si sa renunte la calitatea sa de proprietar.Va multumesc.
Deja e facut, bun rau, ala e. Ar trebui sa mergeti cu actul la un avocat sa vada cat de solid e.
Poate e un contract de intretinere.
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2019
gi-jane2, moderator
Donatia reprezinta o liberalitate, un act cu titlu gratuit , ce poate fi contestat, de catre mostenitorii rezervatari.

Clasa mostenitorilor rezervatari ( succesori ce au o rezerva succesorala protejata, in virtutea legii ) este compusa din sotul supravietuitor, descendeti (linie nelimitata ), si parinti.

Prin urmare, nepotii pot contesta acest act, in termen de 3 ani de la decesul autorului ( succesiunea fiind deschisa prin moarte ), acestia avand calitatea de mostenitor, cote-parti egale din dreptul de proprietate.

Repunerea in situatia anterioara este realizata prin echivalent banesc, ori prin predarea efectiva a bunului.

Donatia a fost incheiata fara acordul dumneavoastra.

Fiecare dispune de bunurile sale, in timpul vietii, dupa cum doreste, insa mostenitorii rezervatari detin rezerva succesorala, conform legii .( O exheredare poate sa aiba loc decat in situatii de exceptie ).

CAPITOLUL IV
Rezerva succesorală, cotitatea disponibilă şi reducţiunea liberalităţilor excesive

SECŢIUNEA 1
Rezerva succesorală şi cotitatea disponibilă

Art. 1088

Întinderea rezervei succesorale

Rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezerva succesorala, când intervine mary_c mary_c Bună seara Când intervine rezerva succesorala? Se aplica doar în cazul donației sau dezmoștenirii? (vezi toată discuția)
Donație sau contract de v-c? Dalida2 Dalida2 Buna ziua. Mătușa mea (sora tatălui) dorește sa-mi cedeze un imobil. Dansa este văduva și nu are copii. tatăl meu este in viața. Mai am un frate din ... (vezi toată discuția)
Procedura moștenirii cu părinții în viața Ana741 Ana741 Bună ziua! Părinții a doi copii cu vârste cuprinse între 30 și 33 sunt în viață dar sunt divorțați de 20 de ani. În urma divorțului fiecare ... (vezi toată discuția)