avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Exceptie de la plata intretinerii pentru copiii sub 3 ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Exceptie de la plata intretinerii pentru copiii sub 3 ani

Buna ziua,

Adunarea Generala poate hotari exceptia introducerii copiilor sub 3 ani la plata intretinerii?
De asemenea, daca nu toti parintii ii declara, pot fi trecuti de CEx, din oficiu?
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 17:31, 22 Aprilie 2019
Buna ziua!
Potrivit legi 196/2018, Nu se poate face asta
ART. 75
(1) Cheltuielile asociatiei de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau intretinerea proprietatii comune si cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiaza proprietarii si care nu sunt facturate individual catre proprietatile individuale.
(2) Cheltuielile asociatiilor de proprietari, in functie de modul de calcul si de criteriile de repartizare pe proprietati individuale, sunt urmatoarele:
a) cheltuieli pe numar de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in
proprietati individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviza, in functie de suprafata utila a proprietatii
individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar
gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de alta natura.
36
(3) Asociatia de proprietari are obligatia de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, in caz contrar hotararile luate de adunarea generala a proprietarilor cu incalcarea acestor dispozitii sunt nule de drept.
(4) Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna.
(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (4), in baza hotararii adunarii generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc in apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum si la etajul 1 din cladirile fara mezanin

Cat despre trecerea copiilor la intretinere, daca parinti nu i declara... Se poate stipula asta in regulamment, strangeti si 2-3 declaratii ale vecinilor ce reclama asta si ii puteti trece la inntretinere, e obligatia proprietarului sa declare la asociatie fiecare persoana ce locuiesta acolo mai mult de 15 zile/ luna.
Pentru completa si corecta dv informare studiati disp L nr 196/2018
Conform dispozitii mentionate se inregistreaza in evidenta de calcul intretinere orice persoana care locuieste provizoriu minimum 15 zile/luna sau definitiv in condominiu
Adunarea generala nu poate adopta hotarari contrare dispozitiilor legale in vigoare
A existat disp L nr 75/2010 care prevedea facilitatea exceptarii de la plata intretinere parti comune minori pana la 3 ani -dar legea a fost abrogata
Art. 30, alin. (1) Proprietarii din condominii au obligația să notifice președintelui orice schimbare intervenită
în structura și numărul membrilor familiei prin deces, căsătorii sau nașteri, persoanele luate în
spațiu, precum și locatarii/comodatarii ca urmare a închirierii sau a împrumutării locuinței.

De unde reiese ca trebuiesc trecuti si copiii deja nascuti, dar cu varsta pana in 3 ani?

Adunarea generala nu poate adopta hotarari contrare dispozitiilor legale in vigoare

De unde reiese ca o astfel de hotarare ar fi contrara dispozitiilor legale in vigoare?
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2019
Bogdan_86, utilizator
Obligatiile proprietarilor din condominii
ART. 30
(1) Proprietarii din condominii au obligatia sa notifice presedintelui orice schimbare intervenita in structura si numarul membrilor familiei prin deces, casatorii sau nasteri, persoanele luate in spatiu, precum si locatarii/comodatarii ca urmare a inchirierii sau a imprumutarii locuintei.
(2) Notificarea prevazuta la alin. (1) se face in scris in termen de 10 zile de la schimbarea intervenita, de la luarea in spatiu, respectiv de la semnarea contractului de inchiriere/comodat.
SECTIUNEA a 3-a
Repartizarea cheltuielilor pe numar de persoane care locuiesc sau desfasoara
activitati in proprietati individuale
ART. 82
(1) Cheltuielile repartizate proportional cu numarul de persoane reprezinta cheltuielile asociatiei pentru asigurarea serviciilor de utilitati publice de care beneficiaza persoanele care locuiesc sau desfasoara activitati in mod curent in condominiu si care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuala in parte pe baza unor dispozitive de masurare/inregistrare, fie datorita naturii si caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de masurare/inregistrare.
(2) Cheltuielile repartizate dupa numarul de persoane reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece, calda si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deseurilor menajere, vidanjare.
(3) Modul de repartizare a cheltuielilor prevazute la alin. (1) se stabileste printr-un regulament aprobat de comitetul executiv al asociatiei de proprietari.
(4) Comitetul executiv stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire.

(5) Daca adunarea generala a asociatiei de proprietari hotaraste in acest sens, comitetul executiv stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna, si stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, au dreptul de a solicita, in scris, scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna, conform hotararii adunarii generale.

Din cele doua articole si din faptul ca in noua legislatie nu mai exista posibilitatea scutiri copiilor cu varsta pana in 3 ani de la plata intretineri... eu asta inteleg.
Dvs. puteti face cum doriti dar sa nu va plangeti apoi daca face vrun vecin plangere ca hotararea prin care s-a decis aceasta scutire nu este legala si v-a trebui sa platiti intretinerea pentru copil pe ultimi trei ani.
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2019
Ionut.ion, utilizator
Bogdan_86 a scris:

De unde reiese ca trebuiesc trecuti si copiii deja nascuti, dar cu varsta pana in 3 ani?

Dar de unde ati scos dvs chestia cu "copiii" si chestia cu "3 ani"?! De ce nu si persoanele peste 80 ani?!
Copilul nu e membru de familie prevazut la art 30?! Daca nu, ce e copilul pana la 3 ani, animal de companie?!
Copilul, indiferent de varsta, nu e o persoana care locuieste in imobil si beneficiaza de utilitati, respectiv caruia i se face repart cheltuielii conf art 82?!

O hot AG ar fi ilegala pentru ca ar obliga pe cei care nu au votat acea hotarare si pe proprietarii nemembri sa suporte din buzunar ceea ce consuma copilul.
Daca vreti sa stabiliti asa ceva in condominiul cu pricina, trebuie sa procedati ca la art 50 pct b) - declaratii scrise de la 100% dintre proprietari. La fel de bine e legal sa plateasca un singur proprietar chelt per persoana pt tot blocul. Totul e sa gasiti fraierul care sa va dea o astfel de declaratie.

Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2019
CipM, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata energie electrică lift Liliabdela Liliabdela Sunt proprietarul unui apartament în care momentan fac lucrări de igenizare. Asociatia m-a trecut la plata curentului pentru lift, pentru cele două persoane ... (vezi toată discuția)
Cum se impart chetuielile comune. pe nr. de persoane sau nr de apartamente? cipciop maria cipciop maria cum se inpart chetuielile comune. pe nr. de persoane sau nr de apartamente? o persoana plateste cat un apart. cu 5 persoane? (vezi toată discuția)
Buna dimineata va rog sa ma ajutati cu raspunsul la o intrebare ... zakazaka zakazaka Buna dimineata Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la o intrebare .Se poate scade de la plata cheltuielilor la intretinere o persoana care afirma ca prin ... (vezi toată discuția)