avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Partaj bun comun in caz de executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Partaj bun comun in caz de executare silita

Buna ziua,
Am si eu speta urmatoare, ipotetica:
Sotul detine un SRL, si emite un BO ca garantie pentru un credit la o banca, avalizat doar de el. Din varii motive, nu mai poate plati acel credit. Banca la care avea avalizat BO cere in instanta executarea avalistului. Pentru ca avalistul nu are decat un apartament, bun comun cu sotia, banca cere partajul bunului comun, acest imobil. Bunul comun, apartamentul, a fost achizitionat dupa ce s-a vandut un alt imobil, dobandit de sotia avalistului prin mostenire (exista certificat de mostenitor). Sotia practic a participat cu 80% din suma cu care s-a achizitionat apartamentul care acum face obiectul cererii de partaj, iar avalistul cu 20%.
In acest caz, instanta va tine cont de faptul ca bunul comun care face obiectul cererii bancii de partaj a fost dobandit 80% din fonduri rezultate din mostenirea sotiei? Daca sotul avalist detine doar 20%, va putea instanta accepta cererea de partaj a acestui bun comun?
Multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Company Advising , utilizator 09:56, 24 Aprilie 2019
Buna ziua,
BO si creditul presupun ca (nici nu are cum altfel!! ) au fost emise de o persoana juridica (SRL) nu de persoana fizica!
Deci banca executa patrimoniul persoanei juridice si nu al persoanei fizice.
Pai da, dar s-a garantat cu BO avalizat. Banca nu si-a recuperat creanta de la SRL si a actionat impotriva avalistului.
Domnul meu...din moment ce BO este avalizat de catre persoana fizica cum sa nu poata fi executata acea persoana?

Nu conteaza pt banca cum a fost achizitionat bunul imobil. Banca solicita partajul si va executa partea avalistului.

Cabinet individual de avocat „Petrescu C.” a scris:

Buna ziua,
BO si creditul presupun ca (nici nu are cum altfel!! ) au fost emise de o persoana juridica (SRL) nu de persoana fizica!
Deci banca executa patrimoniul persoanei juridice si nu al persoanei fizice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare credit cu garantii per aval pe firma ContSters225650 ContSters225650 Am o problema legata de un credit pe firma care e de 3 ani si care nu il mai pot plati ,creditul este cu garantii per aval cu bilete la ordin avalizate de ... (vezi toată discuția)
Executare silita bilet la ordin avalizat de administratorul societatii Florentina Ragalie Florentina Ragalie A incercat cineva sa execute un bilet la ordin avalizat de administratorul societatii? (vezi toată discuția)
B.o avalizate relunelu relunelu Societatea are un credit la o banca garantat cu 50% depozit cash colateral ,diferenta fond FNGCM , si BO avalizate in nume personal de adm. si sotii. ... (vezi toată discuția)