avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate părintească exercitată în comun: ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate părintească exercitată în comun: părintele rezident poate schimba școala și locuința minorului fără acordul celuilalt părinte?

În cazul custodie comune a unui minor părintele la care locuiește minorul poate schimba scoala si locuinta minorului fără acordul celuilalt părintele?Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:35, 24 Aprilie 2019
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Nu.
Custodia comuna, adica exercitarea autoritatii parintesti in comun, implica acordul ambilor parinti pentru orice schimbare din viata copilului.
Dacă părinții nu se inteleg va decide instanța dupa proces.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Parintele rezident nu poate schimba scoala minorului fara acordului tatalui, cu atat mai mult nu poate schimba nici domiciliul acestuia, mai ales in conditiile in care nu vorbim despre schimbarea unei locuinte in acelasi oras ci in orase diferite, putând afecta in acest fel programul de relatii personale al parintelui nerezident cu copilul.
In functie de cat de grav va sunt afectate drepturile precum si cat de lezat este interesul superior al copilului, va puteti adresa instantei de judecata cu o cerere privind modificarea programului de vizita si de ce nu, in functie de noile conditii locative ale minorului, puteti solicita chiar si ca locuinta minorului sa fie stabilita la dvs ( in functie si de varsta copilului, atasamentul lui fata de dvs, implicarea dvs in cresterea si educare lui etc etc).

Se pot naste multe discutii pe acest subiect, in functie de interesul dvs in cauza, motiv pentru care va sfatuiesc sa contactati un avocat( recomandat sau de pe forum) pentru a-i expune problema in mod concret si gasirea celei mai bune solutii pentru dvs
Ultima modificare: Marți, 23 Aprilie 2019
Avocat Neagu Elena, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate in practica. In privinta teoriei, a legii, este discutabila modificarea locuintei copilului in anumite cazuri, depinde de situatia de fapt concreta, cum spunea si colegul mai sus, daca afecteaza relatiile copilului cu dv.
In privinta educatiei, drepturile parintilor sunt egale dar exista mandatul tacit reciproc. Acesta nu opereaza daca parintii nu locuiesc impreuna, insa, din pacate, legislatia invatamantului e deficitara in a cere copii ale actelor parintilor sau declaratii ale lor... Nu se cunoaste macar de catre personalul didactic sau managerial din institutiile de invatamant conditiile in care sa poate decide de un singur parinte sau de amandoi unde merge copilul la scoala.
Este important si ce anume s-a schimbat in afara de scoala, ce varsta are copilul etc.
Dacă școală nu a fost notificata de faptul ca exista autoritate părintească comuna atunci poate elibera dosarul copilului și părintele rezident poate muta copilul.

Alte discuții în legătură

Divort 2009, rejudecare pentru obtinere autoritate parinteasca comuna merlin12 merlin12 Buna ziua, Fratele meu a divortat in 2009. In urma divortului, fosta sotie a ramas cu copilul (pe atunci legea nu dadea castig de cauza si tatilor) si cu ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului de catre tata geoxgeorge1983 geoxgeorge1983 Bunaziua, as dori un raspuns referitor la custodia fetitei de 3 ani, dupa divort Mama in timpul cand eram plecat la munca in strainatate a luat fetita si sa ... (vezi toată discuția)
Custodia comuna catacata2011 catacata2011 Este posibil ca o instanta judecatoreasca sa hotarasca custodia comuna, in conditiile in care cei doi parinti au domiciliile in localitati diferite,,distanta ... (vezi toată discuția)