Bună! În prezent lucrez la o agenție imobiliară, și de curând am primit o ofertă de angajare mai bună. La firma actuală sunt încadrat cu 475 de lei brut/lună și 2 ore de muncă/ zi , situația reală este alta. 1000 de lei în mână pe lună și timp de muncă/ zi de 8-10 ore. Eu vreau să plec dar în CIM sunt două clauze pe care eu le consider abuzive. Menționez că tot în domeniul imobiliar o să activez, și de asemenea clauza pe care o voi nota cu 2) nu ar trebui să intre în vigoare deoarece nu este cazul, eu o să merg la o firmă care se v-a înființa și nu cred că se consideră concurență.
1) Obligația pe propria răspundere de a nu se angaja în domeniul imobiliar și nici să desfășoare activități în acest domeniu timp de 6 luni de la încetarea CIM
2) În cazul în care angajatul aduce prejudicii firmei, dezvăluie informații clasificate concurenților, copiază baza de date pentru alte scopuri decat buna funcționare a firmei, acesta este obligat să despagubeasca SC....... SRL cu suma de 50.000 RON
Clauza nr. 1 (clauza de neconcurenta) - angajatorul o va putea activa numai in situatia in care in cele 6 luni de la incetarea CIM, va va achita o indemnizatie de neconcurenta de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii CIM. In plus, pentru ca aceasta clauza sa fie valabila, in CIM ar fi trebuit sa se prevada (i) activitatile interzise a fi desfasurate, (ii) cuantumul indemnizatiei de neconcurenta, (iii) tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, (iv) aria geografica unde puteti fi in competitie cu angajatorul.
In lipsa celor de mai sus, consider ca angajatorul nu se va putea folosi de aceasta clauza cu succes.
Clauza nr. 2 (clauza de confidentialitate) - aceasta clauza este perfect valabila, angajatorul putand-o folosi impotriva dvs. in situatia in care folositi la noul loc de munca informatii si date detinute de fostul angajator. Nu are relevanta daca noua societate pentru care veti lucra va fi infiintata in viitorul apropiat, aceasta fiind considerata concurenta, iar divulgarea informatiilor si datelor confidentiale de la fostul angajator catre noua societate, poate dauna fostului angajator.
Dar, având în vedere faptul că pe piața imobiliară, din 5 agenții imobiliare, 4 au cam aceleasi proprietăți (imobile), actualul angajator poate să activeze această clauză chiar dacă eu la noua agenție o să am un imobil sau mai multe pe care și el le are, dar eu nu o să plec din actuala agenție cu prioritățile alea ci o sa merg să le preiau din nou.
Aș dori să știu dacă se poate face ceva în privința acestei clauze, deoarece nu dispun de cei 50.000 RON. În ideea în care la interviu mi s-au prezentat niște lucruri, iar în practică au fost altele.