avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna seara!!! Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Daca nu am depus o plângere pentru abandon de familie pentru o neplata a pensiei alimentare de 15 ani iar acum copilul e major mai poate sa isi recupereze banii sau se va agață tatăl de faptul ca nu am facut plângere in trei luni. In speranța unui raspuns va multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2019
Mona2009, utilizator
Cel mai recent răspuns: Diana Camelia Diaconu , Avocat 12:39, 25 Aprilie 2019
Buna seara! Plangerea pentru abandon de familie este separata de cererea de pensie de intretinere. Daca aveti o sentinta civila prin care tatal este obligat la pensie de intretinere, puteti sa o puneti in executare, avand in vedere termenul general de prescriptie de 3 ani, in care se pot cere sume de bani si termenul special prin care se poate cere executarea . Daca copilul este major si este in continuarea studiilor, poate el personal de acum incolo sa faca cerere pentru plata pensiei de intretinere, pana la terminarea studiilor. In niciun caz nu puteti cere sumele de bani datorate de acum 15 ani.
Multumesc pentru raspunsul prompt.Tatal sustine ca a vorbit cu avocatul si trebuia sa facem plangere dupa trei luni de neplata, fara plangerea prealabila nu poate fi tras la raspundere. Si acum spune ca daca a trecut atata timp nu o sa mai primim nimic. Deasemenea mentionez ca sentinta pentru plata pensiei alimentare era data pana la varsta majoratului, acum copilul fiind major trebuie sa deschida proces nou sau cum ne sfatuiti sa procedam?
Buna ziua! Copilul fiind major, poate introduce el singur cerere, daca este in continuarea studiilor. Poate exercita și acțiunea penală pentru abandon de familie și poate merge și la executor. Va doresc succes!
Ultima modificare: Joi, 25 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere norocel_bab norocel_bab buna seara . pentru neplata pensiei de intretinere cui trebue sa ma adresez?plingerea o formulez parchetului local sau instantei de judecata?daca cea in drept ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara minor elena_1895 elena_1895 Mi s-a incredintat spre crestere si ingrijire minorul rezultat n urma casatoriei. Tatal sau a fost obligat la plata pensiei alimentare. Minorul are acum 17 ... (vezi toată discuția)
Metode simple pentru sistarea pensiei alimentare cu acordul partilor. GabrielaMaracineanu GabrielaMaracineanu Buna ziua. Cer si eu ajutorul intr-o problema. Se poate ca pensia alimentara sa fie sistata cu acordul partilor,fara a se ajunge in instanta? Adica ce acte ... (vezi toată discuția)