avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... O persoană mi-a adus injurii. Există o limită de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

O persoană mi-a adus injurii. Există o limită de timp de la data faptei în care se poate depune plângere la poliție?

Bună ziua! Am o întrebare referitoare la perioada în care se poate face o plângere la politie împotriva unei persoane care mi-a adus injurii? Este un termen legal adică o limită de timp în care se poate depune plângerea? Vă mulțumesc!
Ultima modificare: Joi, 25 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Insulta si calomnia nu sunt incriminate in codul penal.
In functie de circumstante poate fi antrenata raspunderea contraventionala sau va puteti indrepta catre instanta civila pentru incalcarea drepturilor nepatrimoniale.
Unde va aflati cand s-a intamplat? erau persoane de fata?
Erau doi agenți de la politie.

Nu am fost informată corect care este procedura deoarece se cunosc cu persoana care mi-a adus injurii presupun. Mi s-a spus că pot face plângere. Am fost la politie a doua zi și am făcut o plângere pe care mi-a dictat-o un domn polițist și deși le-am spus cum s-a întâmplat nu a fost consemnat în plângere. Pe urmă mi-ai spus că polițistul nu poate fi luat ca martor și de aceea nu s-a specificat prezența lui. Și că la audiere persoana care m-a jignit nu a recunoscut și nu au dovezi că e adevărat. Oare pot depune o altă plângere în care să specific mai clar totul?
Ultima modificare: Joi, 25 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
După cum V-a spus și colegul meu, ați fost victima unei insulte și/sau calomnii, dar acestea nu constituie infracțiuni.
Orice plângere depusă la poliție in acest sens va fi sortita eșecului.
Încercați sa va îndreptați cu o acțiune la instanța civilă, pentru încălcarea drepturilor dumneavoastră nepatrimoniale, solicitând daune morale.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
Vă mulțumesc mult pentru răspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insulta si calomnie ITD ITD va rog sa-mi spuneti sub ce forma as putea rezolva in instanta penala sau chiar civila, insultele si calomniile care mi se aduc ?mai sunt incriminate cele ... (vezi toată discuția)
Insulta, calomnia, scuipat pe usa, in noul cod penal cristi44 cristi44 Buna ziua, In noul cod penal insulta, calomnia mai sunt infractiuni ? La ce articol din codul penal se incadreaza scuiparea unei proprietati (usa de ... (vezi toată discuția)
Plangere prealabila floxter floxter Se poate face plangere prealabila pentru calomnie si insulta in conditiile in care ele nu mai sunt incriminate? (vezi toată discuția)