avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Conducere fără permis. Cum să mă comport optim în ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Conducere fără permis. Cum să mă comport optim în caz că sunt oprit de poliție și cum mă pot apăra?

Salut tuturor,

Sunt student in strainatate si am picat de 3 ori examenul de traseu. Fiind plecat mult timp din tara, scoala mea de soferi a expirat; mai dureaza ceva sa o refac ca sa ma pot reinscrie pt examen. O sa recunosc faptul ca imi place sa conduc si mai ies din cand in cand noaptea prin oras cu masina, cu Waze-ul deschis, incet si cuminte, circuland in conditii legale - ma rog, facand abstractie de faptul ca nu ma aflu in posesia documentului in cauza. Scopul postarii este unul destul de simplu - vreau sa stiu cum sa ma comport optim atat in interactiunea cu politistul în cazul nefericit in care sunt tras pe dreapta cat si in demersurile legale care ar urma. Nu am nevoie sa stiu de ce e iresponsabil ce fac si de ce imi asum un risc inutil - daca doriti sa raspundeti cu ceva in ideea asta, nu vreau sa o aud. Ca sa raspund in avans la o intrebare care inevitabil va veni, am vazut in fata ochilor cum doi oameni care nu aveau nici un fel de control asupra masinii au luat examenul si daca sistemul considera ca ei sunt pregatiti si nu prezinta un pericol in trafic atunci o sa fiu destul de arogant sa spun ca nici eu nu prezint. Mi-ar placea insa sa stiu cum ar aborda situatia in cauza oameni cu pregatire legala.

Apreciez sfaturile
Cel mai recent răspuns: viorel55 , utilizator 13:06, 6 Mai 2019
Daca sunteti condamnat, condamnarea fiind una cu suspendare sub supraveghere, conform art. 91 din Codul penal, veti putea sustine examenul in vederea dobandirii dreptului de a conduce pe drumurile publice numai dupa ce intervine reabilitarea.

Acesta forma de individualizare judiciara se dispune numai daca nu zadarnici aflarea adevarului, anume daca nu va sustrageti de la indatoririle procesuale.



TITLUL IX: Cauzele care înlătură consecinţele condamnării
Art. 167: Calculul termenului de reabilitare

(1) Termenele prevăzute în art. 165 şi art. 166 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
(2) Pentru cei condamnaţi la pedeapsa amenzii, termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată integral sau executarea ei s-a stins în orice alt mod.
(3) În caz de graţiere totală sau de graţiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de graţiere, dacă la acea dată hotărârea de condamnare era definitivă, sau de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, dacă actul de graţiere se referă la infracţiuni în curs de judecată.
(4) În caz de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei, termenul curge de la data împlinirii termenului de supraveghere.
(5) În cazul condamnărilor succesive, termenul de reabilitare se calculează în raport cu pedeapsa cea mai grea şi curge de la data executării ultimei pedepse.

Dispoziţii comune

Art. 165

Reabilitarea de drept

Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.



Aveti in vedere faptul ca termenul de reabilitare curge de la data implinirii termenului de supraveghere mentionat in hotararea judecatoreasca .( de la 2 la 4 ani ).

Prin urmare, pana nu opereaza reabilitarea de drept , institutie ce inlatura interdictiile si decaderile din condamnare, nu puteti sustine niciun examen.

Dumneavoastra ati adresat o intrebare pe un forum de specialitate, unde respectarea legii este un obiectiv stabilit, prin urmare, sfaturile vor fi in consecinta.

O condamnare este mentionata in cazierul judiciar, iar savarsirea unei noi infractiuni in termenul de supraveghere atrage revocarea beneficiului suspendarii, si executarea in regim privativ de libertate a pedepsei.

In cazul in care vatamati terte persoane , intr-un accident rutier, sunt aplicabile regulile de la concursul de infractiuni, pericolul social concret fiind mult mai sporit.


Odata cu recunoastere faptelor imputate, instanta de judecata face aplicarea art. 396, alin.10 din Codul de procedura penala, reducand limitele prevazute de lege cu 1./ 3, in cazul inchisorii, ori cu 1/ 4 in cazul amenzii penale.

Ultima modificare: Luni, 6 Mai 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Mai este o solutie ! Daca chiar doresti sa fi conducator auto (ceea ce nu e vreo mare branza) incepe prin a circula pe doua roti. Nu este nicio gluma. Ia-ti un miniscuter (50 cm3), pentru care nu-ti trebuie carnet, invata cum trebuie circulatie si circula, la inceput pe la periferie si mai tarziu in trafic. Daca te descurci, mai tarziu, ia-ti un motor mai mare si in final o masina. Statistica arata ca cei mai buni conducatori auto apar dintre cei ce au parcurs traseul bicicleta, motoreta, moticicleta, masina. Cand vei ajunge la ultima treapta vei sti deja sa respecti viata altora si sa ti-o protejezi pe a ta. A conduce cu frica in san, fara documente, este cea mai proasta solutie. Nu vei invata absolut nimic conducand noaptea pe o sosea goala, fara trafic. In plus, riscul este enorm deoarece daca esti prins, nu vei mai lua carnetul niciodata, indiferent ce spune legea. Se vor tergiversa lucrurile pana vei renunta singur.
Ultima modificare: Luni, 6 Mai 2019
viorel55, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condamnat conducere fara permis, cand pot da de permis? isshmen isshmen Buna seara, In aprilie 2015 am fost condamnat la 2,6 ani cu suspendare, pentru conducere fara permis (eu neavand niciodata permis - desi am facut scoala si ... (vezi toată discuția)
Cand pot sa dau examen de permis auto? manaila manaila CONDAMNÃ pe inculpatul C. B.M. a pedeapsa principală de 1 (un) an şi 9(nouă) luni închisoare. În baza dispoziţiilor art. 71 alin. 1 şi alin.2 C.pen., ... (vezi toată discuția)