avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general impozit pe dividende
Discuție deschisă în Contabilitate în general

impozit pe dividende

As dori sa stiu si eu care este cota de impozit pe dividende pentru persoanele juridice, cu specificarea legii daca se poate.
Pt persoane fizice este 16%,
Pt persoane juridice ?
Cel mai recent răspuns: ELENUTA CIOBANU , Consultant fiscal 18:05, 14 Octombrie 2006
Pentru pers juridice-10% .Temei legal Codul Fiscal
Nu trebuie omisa, in acest caz si obligatia societatii romane, platitoare a dividendului de a depune o declaratie informativa la organul fiscal teritorial, pana la sfarsitul lunii februarie a anului urmator pentru care s-au platit dividendele.
• Persoane juridice romane - 10% - conform art. 36, alin. (2) din L nr. 571/2003, intrucat acest articol nu a fost modificat de nici o reglementare ulterioara. Impozitul retinut de societatea care distribuie dividendul se plateste pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare platii. In cazul in care dividendele distribuite nu sunt platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la 31 decembrie a anului respectiv.
• - conform art. 36, alin. (2) din L nr. 571/2003, intrucat acest articol nu a fost modificat de nici o reglementare ulterioara. Impozitul retinut de societatea care distribuie dividendul se plateste pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare platii. In cazul in care dividendele distribuite nu sunt platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la 31 decembrie a anului respectiv.
• Persoane juridice straine - 16%. - In anul 2005 cota a fost de 15%.
• - In anul 2005 cota a fost de 15%.
In cazul in care persoana juridica straina este rezidenta a unui stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, cota de impunere aplicata nu poate fi mai mare decat cea prevazuta in conventie. Impozitul datorat de o societate straina pentru veniturile de aceasta natura obtinute din Romania, se retine si se varsa la bugetul de stat de catre societatea romaneasca la care se detin participatiile. Data pana la care se plateste impozitul pe dividende este data de 25 inclusiv a lunii urmatoare platii dividendelor. Impozitul se calculeaza, se retine si se plateste in lei la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ziua retinerii impozitului. Cu aceeasi mentiune pe care am facut-o si la persoanele fizice nerezidente: obligatia de depunere a unei declaratii informative.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare dividende aurelia70 aurelia70 O societate are ca si actionar majoritar(90%) o alta societate.La inchiderea exercitiului financiar prima societate are profit si vrea sa plateasca dividende ... (vezi toată discuția)
Calcul impozit pe dividende rat maria rat maria Buna ziua . Actionariatul unei firme infiintate in septembrie 2013 este alcatuit din doua persoane juridice cu un procentaj de 90, respectiv 10 %. Cand s-au ... (vezi toată discuția)
Impozit dividende ole ole pentru anul 2009 cand trebuie depusa declarati privind impozitul pe dividende si cand trebuie platit (vezi toată discuția)