As dori sa stiu si eu care este cota de impozit pe dividende pentru persoanele juridice, cu specificarea legii daca se poate.
Pt persoane fizice este 16%,
Pt persoane juridice ?
Nu trebuie omisa, in acest caz si obligatia societatii romane, platitoare a dividendului de a depune o declaratie informativa la organul fiscal teritorial, pana la sfarsitul lunii februarie a anului urmator pentru care s-au platit dividendele.
• Persoane juridice romane - 10% - conform art. 36, alin. (2) din L nr. 571/2003, intrucat acest articol nu a fost modificat de nici o reglementare ulterioara. Impozitul retinut de societatea care distribuie dividendul se plateste pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare platii. In cazul in care dividendele distribuite nu sunt platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la 31 decembrie a anului respectiv.
• - conform art. 36, alin. (2) din L nr. 571/2003, intrucat acest articol nu a fost modificat de nici o reglementare ulterioara. Impozitul retinut de societatea care distribuie dividendul se plateste pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare platii. In cazul in care dividendele distribuite nu sunt platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la 31 decembrie a anului respectiv.
• Persoane juridice straine - 16%. - In anul 2005 cota a fost de 15%.
• - In anul 2005 cota a fost de 15%.
In cazul in care persoana juridica straina este rezidenta a unui stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, cota de impunere aplicata nu poate fi mai mare decat cea prevazuta in conventie. Impozitul datorat de o societate straina pentru veniturile de aceasta natura obtinute din Romania, se retine si se varsa la bugetul de stat de catre societatea romaneasca la care se detin participatiile. Data pana la care se plateste impozitul pe dividende este data de 25 inclusiv a lunii urmatoare platii dividendelor. Impozitul se calculeaza, se retine si se plateste in lei la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ziua retinerii impozitului. Cu aceeasi mentiune pe care am facut-o si la persoanele fizice nerezidente: obligatia de depunere a unei declaratii informative.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.